Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut, marţi, Parlamentului demiterea lui Mircea Dinescu din funcţia de membru al Colegiului CNSAS, după ce actul prin care inspectorii de integritate constataseră incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv prin necontestare.
Într-un comunicat de marţi, ANI anunţă că a primit de la Curtea de Apel Bucureşti o înştiinţare care informa că actul de constatare a incompatibilităţii lui Dinescu nu a fost contestat în termenul de 15 zile prevăzut de lege, astfel că el a rămas definitiv, conform legii după care ANI funcţionează.
"Am transmis deja Parlamentului adresa de la Curtea de Apel Bucureşti, care confirma faptul că actul de constatare în cazul domnului Dinescu a rămas definitiv", a declarat, marţi după-amiază, pentru MEDIAFAX, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.
În comunicatul de marţi, ANI anunţă că cere Parlamentului să înceapă demersurile pentru demiterea lui Dinescu din Colegiul CNSAS.
"Actul de constatare rămas definitiv se va transmite celor două Camere ale Parlamentului, pentru îndeplinirea şi aplicarea prevederilor legale, respectiv demararea procedurilor privind revocarea din funcţia de demnitate publică a domnului Mircea Dinescu", se precizează în comunicat.
ANI a comunicat, în 3 februarie, că inspectorii de integritate au descoperit că Mircea Dinescu se află, din anul 2006, în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât calitatea de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cât şi funcţia de administrator al unor societăţi comerciale.
"În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie", conform prevederilor legale, spunea ANI, într-un comunicat din 3 februarie.
În aceeaşi zi, Dinescu se declara "scârbit" de situaţie şi anunţa că nu va contesta în instanţă incompatibilitatea descoperită de ANI. La mai mult de o săptămână, Dinescu a revenit şi a anunţat că a depus la CNSAS "mai multe documente" care să ateste faptul că nu s-ar fi aflat în incompatibilitate, reprezentanţii instituţiei urmând să se ocupe în numele lui de demersurile juridice împotriva ANI.