Senatorii au amânat luarea unei decizii cu privire la solicitarea Guvernului de a dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, această chestiune urmând să fie dezbătută, marţi, în Biroul Permanent.
"Ne propune Guvernul să adoptăm prin procedură de urgenţă legea pensiilor. (...) Suntem de acord să discutăm rapid această lege, dar s-o discutăm temeinic. Avem câteva legi pe ordinea de zi a Senatului, cum este legea responsabilităţii fiscale, discutată săptămâna trecută, legi importante care au mari lacune în redactare şi sunt convins că şi legea pensiilor va genera dispute foarte mari", a declarat senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.
La rândul său, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a întrebat retoric cine este reprezentantul Ministerul Muncii, în sală aflându-se pentru a susţine necesitatea adoptării în regim de urgenţă a acestui proiect legislativ doar secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu.
"A doua întrebare: nu credeţi, domnule ministru pentru relaţia cu Parlamentul, că pentru acest proiect de lege trebuia să facă un minim efort ministrul Muncii pentru a solicita procedura de urgenţă? Evident, da! În al treilea rând, dacă această lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011, de ce se solicită procedură de urgenţă? Avem timp, har Domnului, să o dezbatem în procedură normală şi să dăm o lege mai bună, mult mai bună decât proiectul de lege pe care ni-l înaintează Guvernul", a mai spus Haşotti.
Potrivit unei hotărâri a Biroului Permanent al Senatului, Comisia de muncă trebuie să redacteze un raport final până în 16 aprilie, data la care să documentul să fie aprobat de plen.
Secretarul de stat Valentin Iliescu a afirmat că ministrul Muncii, Mihai Şeitan, va fi prezent la şedinţele comisiilor de specialitate, dar şi la şedinţa de plen în care va fi dezbătut proiectul de lege şi că s-a solicitat procedură de urgenţă deoarece textul acestui proiect de lege să fie finalizat până la 31 mai 2010.
"Problema este că intrăm într-o fază de creare de precedente care sunt periculoase. Nimic nu împiedica solicitarea de procedură de urgenţă în primă fază din partea Guvernului. Ne trezim că dăm drumul la o procedură şi ne reîntoarcem. (...) A existat toată deschiderea şi toată dorinţa de colaborare pentru o lege importantă ca aceasta. Mi se pare nefirească solicitarea Guvernului", a declarat Mircea Geoană.
În final, Geoană a propus amânarea luării unei decizii în acest sens, urmând ca în Biroul Permanent al Senatului să se reia marţi acest subiect.
"Cred că, în momentul în care a plecat un proiect de lege pe o procedură de avizare şi raportare, este foarte greu să poţi să te întorci şi să reiei o astfel de discuţie în plen. Vă asigur de toată disponibilitatea noastră pentru a găsi o formulă care să permită încadrarea în termenele şi obligaţiile Guvernului. (...) Dar ne punem în faţa unei situaţii de a crea un precedent fără precedent, să fac un joc de cuvinte, vom fi în situaţia aceasta la nesfârşit şi vom da peste cap tot ce înseamnă calendar de dezbateri al Senatului României", a conchis Geoană.
Propunerea a fost agreată şi de reprezentantul Guvernului, Valentin Iliescu.
Biroul Permanent a stabilit ca termenul de adoptare să fie 16 aprilie, în timp ce, potrivit prevederilor, procedura de urgenţă presupune adoptarea în 30 de zile.