Preşedintele Senatului, Mircea Geaonă, s-a propunţat, luni, pentru organizarea unui referendum constituţional în anul 2011 şi nu concomitent cu alegerile locale sau parlamentare din 2012.
El a făcut această declaraţie după şedinţa Birourilor Permanente reunite, în care s-a discutat despre înfiinţarea unei Comisii comune pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituţiei.
"E o dezbatere importantă şi eu aş insista ca un referendum de modificare a Constituţiei să aibă loc într-un an neelectoral pentru că, altfel, pe ceea ce practică, cu relativ succes domnul Băsescu, ne vom trezi cu alte referendumuri consultative suprapuse cu alegerile locale sau parlamentare din 2012", a opinat Geoană.
El s-a pronunţat, pe de altă parte, pentru declanşarea unei proceduri de consultare care va dura câteva luni de zile, care va însemna şi o dezbatere amplă în societate, cu experţi, profesori de drept constituţional, specialişti din străinătate. "Astfel, am putea să avem o dezbatere mai puţin pătimaşă şi mai puţin electorală cu privire la tipul de republică pe care România trebuie să îl aibă", a fost de părere senatorul.
Mircea Geoană s-a declarat adeptul unei reforme radicale a Constituţiei României. "Cred că de 20 de ani aveam o Constituţie care este în acest moment depăşită de evoluţiile din străinătate", a susţinut social-democratul.
Întrebat când va fi înfiinţată comisia cerută de PDL şi când va fi convocat o nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care să fie reluat acest subiect, aşa cum a cerut preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, Mircea Geoană a spus că acest lucru depinde de decizia ca Legea fundamentală să fie revizuită în ansamblu şi numai în ceea ce priveştre numărul de Camere.
"Dacă vom ajunge la o conluzie simplă, că se doreşte revizuirea de ansamblu a Constituţiei, cred că această comisie poate fi înfiinţată foarte rapid. Astăzi, ceea ce au prezentat cei de la PDL a fost exclusiv modificarea Constituţiei, deci un referendum de modificare a Constituţiei, pentru întrebarea care a fost deja tranşată la referendumul din decembrie - Parlament unicameral sau bicameral", a subliniat senatorul.
El a adăugat că într-o viitoare şedinţă a Birourilor Permanente reunite se va discuta acestă temă, după ce liderii grupurilor parlamentare se vor fi reunit.
"Niciodată nu s-a declanşat o astfel de procedură în absenţa unei astfel de consultări prealabile", a spus Geoană, criticând "graba suspectă" a celor de la PDL, care anterior şedinţei nu au avut nicio discuţie exploratorie cu celelalte grupuri parlamentare.
El a mai afirmat că îi încurajează pe liderii de grup să se întâlnească cât mai rapid. "Nu vreau să tărăgănăm această dezbatere. Nu este intenţia noastră - şi vorbesc acum în numele PSD - să tragem de timp", a mai spus preşedintele Senatului.
Pe de altă parte, el a arătat că există multe prevederi constituţionale care ar trebui să fie modificate. El a dat ca exemplu necesitatea unei dezbateri despre ce fel de preşedinte are nevoie România în secolul XXI. "Avem nevoie de o republică mai legată prezidenţială, de o republică semi-prezidenţială atenuată sau de o republică parlamentară? Trebuie să rezolvăm problema raporturilor tensionate între preşedinte şi prim-ministru în perioada de coabitare, de exemplu dacă preşedintele este de o culoare şi Parlamentul este de altă culoare politică", a declarat Mircea Geoană.
"Eu cred că în acest moment dialogul între toate forţele politice ar trebui să conducă la o propunere ceva mai omogenă", a conchis senatorul.
Propunerea PDL privind înfiinţarea Comisiei de revizuire a Constituţiei a fost respinsă, luni, în Birourile Permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PNL şi PSD votând împotriva acesteia, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.
Secretarul Senatului Orest Onofrei (PDL) a declarat că în Birourile Permanente reunite s-a decis amânarea includerii pe ordinea de zi a Camerelor a înfiinţării Comisiei de revizuire a Constituţiei, fiind "o chichiţă procedurală" folosită de reprezentanţii opoziţiei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că parlamentarii PSD şi PNL creează un precedent "extrem de periculos" pentru că se opun Comisiei de revizuire a Constituţiei pentru trecerea la Parlamentul unicameral, iar PDL va solicita din nou înfiinţarea acestei comisii.
La referendumul naţional din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenţa fiind de 50,95%.