Aproximativ zece la sută din pensiile speciale ar putea scădea, după recalculare, reducerea medie fiind de 1.500 de euro, dar putându-se ajunge şi la o diminuare la 80%, cei mai afectaţi fiind magistraţii, aviatorii şi diplomaţii.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că, după recalculare, reducerea pensiilor speciale va fi direct proporţională cu valoarea veniturilor încasate în ultimele luni de activitate, în funcţie de care au fost calculate pensiile.
Potrivit ministrului, ar fi aproximativ 200.000 de pensii speciale, iar 25.000 din acestea ar putea, după recalculare, scăderea medie fiind de 1.500 de euro.
Ministrul a precizat că pensiile speciale ale angajaţilor din armată, poliţie, servicii secrete vor fi recalculate în funcţie de soldele şi salariile pe care le-au avut ca şi când ar fi contribuit la bugetul de asigurări sociale.
Şeitan a precizat că au fost făcute simulări pe cazuri punctuale şi s-a descoperit că, în anumite situaţii, diferenţele nu vor fi semnificative sau că ar putea exista anumite majorări. Astfel, un locotenent-colonel din Ministerul Apărării cu un stagiu de cotizare de 34,7 ani care, în prezent, are o pensie de 2.313 lei va avea după recalculare 2.302 lei.
Un ofiţer SRI cu pensie de 2.903 lei şi stagiu de cotizare de 36,4 ani va obţine după recalculare o pensie 3.011 lei.
"Cu cât au obţinut solde mai mari în ultima lună de activitate cu atât pot rezulta pensii mai mici, cu cât pensia este mai mare cu atât reducerea va fi mai mare", a declarat ministrul Muncii.
Astfel. cel mai mult ar avea de suferit în urma recalculării magistraţii, aviatorii sau diplomaţii.
Ministrul a explicat că în cazul magistraţilor, diplomaţilor, parlamentarilor sau a celor de la Curtea de Conturi, legislaţia actuală prevede că statul tebuie să completeze pensia rezultată din contribuţie, astfel încât ea să ajungă la 80% din salariul primit. În urma calculelor făcute s-a constatat că pensia medie în cazul procurorilor şi judecătorilor este de 8.599 de lei, deşi valoarea pensiei pentru care au contribuit este de doar 1.709.
Diferenţa de 7.515 lei este suportată de la bugetul de stat, astfel că, după aplicarea noii legi ei vor obţine pensia în funcţie de contribuţie pentru că statul nu-şi mai permite să plătească aceste diferenţe.
Reduceri la fel de mari vor fi înregistrate şi la pensiile aviatorilor, pensia medie în cazul lor fiind de 9.185 lei, deşi ei au contribuit doar pentru 1.812 lei.
Pensia medie a diplomaţilor este în prezent de 4.121 şi după recalculare pensia obţinută în funcţie de contribuţie va fi 1.961 lei. În cazul parlamentarilor. pensia medie este 3.645, iar după recalculare pensia medie va fi de 2.124.
Ministrul a mai spus că sistemul de pensii a devenit nesustenabil din punct de vedere financiar, în prezent având "o structură de deficit cronic" de 1,5 miliarde euro, putând ajunge până în 2025 la 6% din PIB ceea ce ar fi imposibil de susţinut.
Demnitarul a mai spus că proiectul de lege a pensiilor a fost trimis în parlament iar săptămâna viitoare în senat vor începe discuţiile pe proiect.