Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a iniţiat procedura pentru includerea Roşia Montana în lista patrimoniul mondial UNESCO, a anunţat, joi, Csilla Hegedus, consiliera personală a ministrului Kelemen Hunor, în cadrul unei dezbateri a Fundaţiei Soros în Capitală.
Consiliera ministrului Culturii a fost prezentă, alături de o serie de reprezentanţi ai societăţii civile, istorici, arheologi, oameni de cultură, la o dezbatere organizată de Fundaţia Soros România pe tema Roşia Montana, joi, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.
Csilla Hegedus a declarat că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consideră că pentru Roşia Montana se poate găsi o variantă pe termen mediu şi lung mai profitabilă şi mult mai bună decât mineritul. De asemenea, ea a anunţat că, potrivit ministrului, vechiul certificat de descărcare arheologică primit de compania Roşia Montana Gold Corporation a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Csilla Hegedus a adăugat că MCPN a iniţiat procesul de includere a Roşia Montana pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, precizând că, deocamdată, este analizată situaţia pentru a găsi cea mai bună soluţie de includere, ca sit sau sub altă formă, a Roşia Montana în Lista tentativă a României.
Un muzeu al mineritului va fi deschis într-o casă de patrimoniu din Roşia Montană, imobilul fiind primul restaurat în cadrul programului de cercetare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural din localitate, finanţat de compania minieră Roşia Montana Gold Corporation.
Aceasta este prima clădire achiziţionată de compania Roşia Montană Gold Corporation şi restaurată în cadrul programului "Alburnus Maior", prin care compania minieră îşi propune să descarce arheologic zona unde ar urma să fie dezvoltată viitoarea mină de aur, dar şi să cerceteze, să conserve şi să pună în valoare patrimoniul cultural din Roşia Montană.
Imobilul este situat în centrul istoric al comunei Roşia Montană, zonă în care se află 35 de imobile monument istoric din cele câteva zeci clasificate astfel la nivelul localităţii.
Săptămâna viitoare va fi inaugurată în această casă o primă expoziţie despre mineritul din zona Roşia Montană, imobilul fiind ulterior transformat într-un muzeu şi inclus într-un complex muzeal amplu.
Programul de cercetare "Alburnus Maior" a fost iniţiat de Ministerul Culturii în anul 2001, fiind coordonat de către Muzeul Naţional de Istorie a României.
La dezbaterea de joi de la Muzeul Ţăranului mai participă, printre alţii, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor) România, Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), precum şi mai mulţi specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi Adrian Gligor, directorul de patrimoniu şi dezvoltare durabilă al companiei Roşia Montană Gold Corporation.
Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, a generat reacţii pro şi contra. Contestatarii invocă în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80 la sută din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul român controlează 19,3 la sută din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7 la sută din titluri.