Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a criticat, joi, modul în care este condus PSD, afirmând că aşa se conduce un "partid mic", ci nu unul mare cum este PSD, iar liderii de la nivel local sau central care fac partidul după mărimea lor creează o mare dificultate.
Diaconescu a declarat, joi, la Conferinţa Extraordinară a PSD Cluj, că social-democraţii au sprijinit PNL la guvernare "minţind opinia publică" că PSD face opoziţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Am intrat apoi la Guvernare cu PDL foarte rapid şi am aflat că discutasem cu o seară înainte cu PNL acelaşi lucru. Cine le-a dat mandat să facă acest lucru? Am ieşit rapid de la guvernare şi ni s-a spus că aşa este mai bine pentru campanie. Am semnat Proclamaţia de la Timişoara, care nu a fost dezbătută în partid. Am iniţiat moţiune de cenzură împotriva Guvernului PNL pe care jumătate din noi nu am votat-o şi o acţiune de suspendare, iar acum cei care ne-au spus că e în regulă, se erijează în judecătorii şi acuzatorii procedurii", a spus Diaconescu.
Potrivit acestuia, "nu aşa se conduce un partid sau aşa se conduce unul mic".
"Nu aşa se conduce un partid sau aşa se conduce unul mic. PSD are o problemă, nu a fost niciodată un partid mic, de când se ştie a fost un partid mare. La partid mare, ai nevoie de oameni mari. Oamenii mici care la nivel local sau central fac partidul după mărimea lor creează o mare dificultate", a afirmat Diaconescu.
Acesta a acuzat dezbaterea internă din partid înaintea Congresului, că "s-a centrat pe cei care au notorietate publică şi s-a concentrat atenţia membrilor pe o temă colaterală, cine ce scaune ocupă".
"Tema principală ar trebui să fie ce aduc aceşti oameni. S-a conturat o idee de echipă, dar asta era ideea unui semnal de alarmă, pentru că acum membrii PSD nu mai vor să îşi pună încrederea într-un singur om. Din păcate, mulţi au tradus ideea ca una de asociere de prietenii şi interese pentru viitor. Votul la Congres trebuie să fie individual, al recunoaşterii capacităţii unor colegi de a gestiona partidul ca să câştigăm voturi în afara partidului", a spus Diaconescu.
Potrivit acestuia, este momentul ca membrii PSD să se hotărască exact ce doresc.
"Să continuăm corect sau mergem înainte şi cu o variantă de organizare prin care o masă critică generează o conducere", a adăugat vicepreşedintele PSD.
Acesta a subliniat că membrii PSD îşi pierd acum "timpul şi energia cu lucruri care contează mai puţin", în loc să discute mai mult despre program şi identitatea de stânga a partidului.
"Am discutat mai puţin de program şi de identitatea de stânga, ceea ce este o pierdere şi o eroare. Am uitat că zilnic 350 de oameni rămân şomeri, că se închid mii de firme, că agricultura se prăbuşeşte. În acest moment, PSD a ajuns al treilea partid din România, iar dreapta ocupă trei pătrimi din ţară. O astfel de situaţie fisurează democraţia şi cred că avem toţi o responsabilitate din acest punct de vedere", a spus Cristian Diaconescu.
Acesta a avertizat că din această situaţie nu va avea de pierdut decât PSD şi de câştigat adversarii partidului.
"Trebuie să ne recâştigăm demnitatea şi respectul, trebuie să arătăm că suntem oameni corecţi. Ne ferim să abordăm teme care ne atârnă de picior, cum sunt corupţia sau resentimentul comunist. Frica de scaun şi de perspectivă ne-au adus în actuala situaţie", a precizat Diaconescu.
La Conferinţa Extraordinară a PSD Cluj au participat 137 de delegaţi din judeţ, primari şi viceprimari de municipii şi comune, consilieri locali şi judeţeni, lideri de organizaţii din judeţ.