Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat, joi, referitor la decizia senatorilor din Comisia juridică privind reprogramarea la traseu pentru obţinerea permisului auto fără susţinerea unei noi probe teoretice, că niciun examen nu este prea greu şi nici inutil.
"În ceea ce mă priveşte, ca fost lucrător în Poliţia Rutieră, consider că niciun examen nu este prea greu şi nu e inutil. Dacă ai neşansa să pici un examen şi să-l mai dai, nu este rău, pentru că regulile de circulaţie se învaţă cu atât mai bine", a opinat Ciocan.
Christian Ciocan a făcut aceste precizări după ce a fost întrebat de ziarişti dacă este de acord cu prevederea dintr-un proiect de lege, avizat de Comisia juridică a Senatului, prin care persoanele care sunt respinse la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere nu trebuie să mai susţină şi examenul teoretic.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a apreciat că "nu este nici o nenorocire" dacă nu este obţinut permisul de conducere "din prima", arătând că şi mama lui a trebuit să dea examen de două ori.
"Orice lege care contribuie la reducerea numărului de accidente de circulaţie şi la prevenirea acestora este binevenită", a mai spus Ciocan.
El a arătat că reducerea numărul accidentelor de circulaţie este o prioritate pentru Poliţia Română.
Senatorii din Comisia juridică au aprobat, marţi, o iniţiativă legislativă prin care se propune ca persoana declarată "respinsă" la proba practică de conducere a vehiculului în traseu să se poată reprograma la aceasta fără susţinerea unui nou examen teoretic.
Potrivit propunerii legislative, care îi are ca iniţiatori pe senatorii PDL Anca Boagiu şi Mircea Andrei, reprogramarea nu poate fi făcută mai târziu de un an de la data absolvirii cursurilor, cu condiţia efectuării într-un interval de 30 de zile a unui nou curs de pregătire practică redus la jumătate ca număr de ore de pregătire.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost amendată de senatorii jurişti astfel încât rezultatele examinării la proba teoretică finalizată prin calificativul "admis" să rămână valabile pentru o perioadă de 12 luni de la data încheierii cursurilor de pregătire, şi nu de la data de la care persoana a susţinut examenul, aşa cum era în propunerea iniţială.
Iniţiativa legislativă mai stipulează că persoana declarată admisă la proba teoretică, dar care nu se prezintă la proba practică de conducere a vehiculului în traseu într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii cursului, este declarată "respinsă", urmând să efecteze un nou curs de pregătire.
Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.