Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a prezentat, miercuri, proiectul său privind reforma constiuţională, propunând ca Senatul să reprezinte comunităţile locale, iar Camera Deputaţilor să adopte proiecte de lege.
"Nu avem niciun fel de ezitare în a spune că nu suntem de acord cu sistem parlamentar unicameral. Credem însă că trebuie să venim cu o propunere care să meargă în sensul evoluţiei parlamentare din toate ţările democratice şi să creăm în privinţa Senatului o Cameră de reprezentare a aleşilor locali. Aşa se întâmplă în momentul de faţă în mai toate ţările din Europa occidentală. Deci propunerea noastră e ca Senatul să funcţioneze în acest sens şi senatorii să fie aleşi prin vot indirect de către aleşii locali - preşedinţii de consilii judeţene, consilierii judeţeni, primarii şi consilierii locali vor fi marii electori ai membrilor Senatului", a susţinut Tăriceanu.
El a explicat că Senatul va deveni o Cameră de reprezentare a comunităţilor locale, a intereselor acestora, "o Cameră în care se vor dezbate problemele comunităţilor locale".
"Senatul va asigura o reprezentare extrem de corectă a comunităţilor locale, în special mici şi mijloci, pentru că ponderea electorilor din aceste comunităţi va fi mai mare. Având această pondere mai mare, sigur că şi influenţa în privinţa alegerii senatorilor va fi una proporţională. Senatorii vor fi aleşi prin vot indirect, de către un Colegiu al Marilor Electori format din consilierii locali, consilierii judeţeni, presedinţii consiliilor judeţene şi primarii din întreaga ţară. Votul va fi obligatoriu. Senatul va asigura reprezentarea corectă a comunităţilor locale, în principal a celor mici şi mijlocii, datorită faptului că aleşii locali din comune a comunităţilor locale vor avea o pondere numerică mai mare în rândul Colegiului Marilor Electori", a spus liberalul.
El propune ca legile, organice şi ordinare, să fie dezbătute şi adoptate numai de Camera Deputaţilor.
"Iar pentru prima categorie de legi, legile organice, vom introduce procedura celor două lecturi", a adăugat Tăriceanu.
Liderul deputaţilor PNL propune ca cele două Camere să dezbată şi să voteze în plenul reunit doar Legea bugetului, votul de învestitură al Guvernului, moţiunile de cenzură şi legile constituţionale.
"La sesizarea unui număr de deputaţi, Senatul va putea lua în discuţie legile adoptate de Camera Deputaţilor şi, cu o majoritate de două treimi, va putea cere Camerei, o singură dată, să rediscute anumite legi", a precizat liberalul.
Fostul premier şi-a prezentat, într-o conferinţă de presă, cele 10 propuneri privind reforma constituţională.
"Scopul PNL în cadrul procesului de revizuire a Constituţie este democratizarea republicii si întărirea instituţiilor sale. Prevederile Constituţiei revizuite urmează să intre în vigoare după finalizarea mandatelor aflate în curs. Sunt 10 puncte pe care dorim să ne axăm. Unu-întărirea rolului şi a credibilităţii Parlamentului, instituţia centrală a sistemului democratic; doi-definirea clară a modului de exercitare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Executivului; trei-implicarea comunităţilor locale în stabilirea politicilor naţionale prin reorganizarea Senatului şi crearea unui mecanism de reprezentare parlamentară corectă a comunităţilor locale", a spus Tăriceanu.
El a menţionat că alte propuneri vizează direcţii de acţiune în vederea asigurării unei guvernări eficiente şi democratice, drepturi mai multe şi efective pentru cetăţeni, rezolvarea la nivel constituţional a tuturor situaţiilor de impas apărute în lupta împotriva corupţiei, introducerea în Constituţie a unei prevederi care să permită organizarea zonelor metropolitane, întărirea prevederilor din Constituţie referitoare la protecţia mediului şi înscrierea în Constituţie a unor prevederi referitoare la imprescriptibilitatea crimelor împotriva umanităţii comise în epoca regimurilor totalitare.
Întrebat dacă proiectul său este agreat în forurile PNL, liberalul a arătat că a prezentat proiectul inclusiv în forurile de conducere.
"Dar el n-aş spune, în momentul de faţă, că este propunerea oficială a PNL, după cum vedeţi şi colegul meu Tudor Chiuariu a venit cu o propunere. Sunt propuneri pe care cred că noi, ca oameni politici cu experienţă, avem obligaţia să le prezentăm spre dezbtarea publică. Sunt convins că propunerile pe care le-am făcut vor fi în majoritatea lor convârşitoare în asentimentul tuturor colegilor mei, pentru că sunt izvorâte din dezbaterile politice din cadrul PNL, unde ştiu că aceste puncte de vedere au avut o largă susţinere politică", a conchis Tăriceanu.