Poliţiştii au început, luni seară, un control în magazinele de vise din întreaga ţară, la doar câteva ore după intrarea în vigoare a actului normativ prin care erau interzise produsele etnobotanice, fiind deja ridicată marfă în valoare de 1,5 milioane de lei şi aplicate amenzi de 45.500 de lei.
Cei 1.400 de poliţişti care au participat la controalele făcute în cele peste 400 de magazine sau depozite în care erau ţinute aceste substanţe fac parte din structurile de combatere a criminalităţii organizate, de ordine publică sau de investigare a fraudelor, ei fiind însoţiţi şi de comisari ai Gărzii Financiare sau de inspectori ai Direcţiilor de Sănătate Publică, informează, marţi, Poliţia Română.
Echipele de control au vizitat 336 de magazine şi alte câteva zeci de sedii ale magazinelor virtuale sau depozite. Din cele 270 de magazine pe care le-au găsit deschise, poliţiştii au ridicat marfă în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, toate produsele urmând să fie expertizate şi apoi distruse.
Captura poliţiştilor a însemnat 74,6 kilograme de "substanţe", 131 de comprimate, 1.826 de "pliculeţe cu substanţe", 300 de ţigări şi zece mililitri de "substanţă lichidă".
În timpul cotrolului de luni seară, poliţiştii au dat 12 amenzi în valoare totală de 45.500 de lei.
Potrivit comunicatului IGPR, "acţiunile şi controalele la unităţile care comercializează astfel de produse vor continua".
Magazinele care vând substanţe etnobotanice, cunoscute drept "magazine de vise", se află încă de anul trecut în atenţia poliţiştilor, pe parcursul lui 2009 acestea fiind controlate în repetate rânduri iar proprietarii lor amendaţi sau chiar urmăriţi penal pentru vânzarea unor amestecuri conţinând substanţe la acel moment interzise.
În 10 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice care au fost trecute în lista drogurilor. Actul normativ a introdus în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ acestea nemaiputând fi deţinute şi comercializate.
Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, cu scop terapeutic sau pentru a le utiliza ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.
Potrivit listei, substanţele şi plantele incluse în lista produselor interzise sunt: DOC (2,5-dimetoxi-4-cloroamfetamin) = 1-(4-clor-2,5-dimetoxifenil)propan-2-amina; DOI (2,5-dimetoxi-4-iodoamfetamina) = 1-(2,5-dimetoxi-4-iodofenil)-propan-2-amina; 4-metilmetcatinona (mefedrona) = 1-(4-metilfenil)-2-metilaminopropan-1-ona; Fluorometcatinona (flefedrona) = 1-(fluorofenil)-2-(metilamino)propan-1-ona; 4-metoximetcatinona (metedrona) = 1-(4-metoxifenil)-2-(metilamino)propan-1-ona; ß-ceto-MDMA (metilona) = 2-metilamino-1-(3,4-metilendioxifenil)propan-1-ona; ß-ceto-MBDB (butilona) = 1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-(metilamino)butan-1-ona; CPP (clorofenilpiperazina); TFMPP (trifluorometilfenilpiperazina); BZP (benzilpiperazina); CP 47,497 = 2-(3-hidroxiciclohexil)-5-(2-metiloctan-2-il)fenol; JWH-018 = Naftalen-1-il-(1-pentilindol-3-il)metanona; Indanylamphetamine; toate speciile din genul Psilocybe; amida acidului lisergic; Rivea Corymbosa (L.) Hallier f.; toate speciile din genul Argyreia; Nymphaea caerulea Sav; Acid ibotenic; Muscimol; Amanita muscaria (L:Fr.) Lam; Amanita pantherina; Ketamina; Salvia divinorum Epling & Jativa; Salvinorin A-F; Tabernanthe iboga (L.) Nutt.; Ibogaina; Mitragyna speciosa Korth (Kratom); 7-hidroximitragynina; Mitragyna; Nitril de amil; Bromo-dragonfly = 1-(8-Bromobenzodifuran-4-il)-2-aminopropan; Gama-butirolactona (GBL) = Dihdrofuran-2(3H)-ona.
Guvernul a anunţat că ordonanţa va fi aplicată de la publicării în Monitorul Oficial, de la acel moment firmele care se ocupă cu vânzarea acestui gen de substanţe având la dispoziţie zece zile pentru a distruge stocurile.
Actul normativ a apărut, luni, în Monitorul Oficial.