Deputaţii au adoptat, marţi, cu 210 voturi "pentru", 51 "împotrivă" şi o abţinere, modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor în sensul majorării de la 33 la 35 a numărului maxim de parlamentari din comisii, în ciuda opoziţiei liberalilor.
Secretarul Camerei Dumitru Pardău precizase, luni, că este necesară această modificare a Regulamentului pentru că Biroul Permanent doreşte să răspundă, astfel, cerinţei deputaţilor independenţi de a-şi putea continua activitatea în comisiile în care au activat înainte de a deveni independenţi. "Se doreşte o soluţie pentru ca toţi colegii să activeze în comisii conform pregătirii profesionale de bază, fără a fi împiedicaţi de limita de nu maxim de membri din comisii şi pentru ca răspunde cerinţei deputaţilor independenţi de a continua activitatea în comisiile în care au fost iniţial", a motivat Pardău modificarea Regulamentului Camerei.
În şedinţa în plen de luni, această propunere de modificare a Regulamentului Camerei a generat dispute în plen, liderii PNL susţinând că este o măsură pripită şi o încercare de fraudare a modului în care se constituie majorităţile în Cameră.
Liderul grupului PNL Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că prin această modificare se "diluează discuţiile din comisii", pe măsură ce creşte numărul de deputaţi, iar "în locul calităţii va prima cantitatea". El a spus că nu este de acord cu trecerea deputaţilor de la un partid la altul şi că, deşi este dreptul deputaţilor să facă acest lucru, nu trebuie să se schimbe conjunctura politică de la o zi la alta.
"Nu vom face altceva decât să accentuăm percepţia negativă a Parlamentului. Este un gest pripit, legat de conjunctură. Nu cred că o politică serioasă se face în funcţie de o conjunctură care variază de la o zi la alta", a spus Tăriceanu.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că propunerea de modificare a Regulamentului este "periculoasă şi poate sabota buna funcţionare a Camerei Deputaţilor".
El a arătat că se va ajunge ca, în anumite comisii să se majoreze numărul de membri, iar în alte comisii să nu existe nici măcar numărul minim de membri. "Vom ajunge ca, după preferinţele unora sau altora, să aşezăm majorităţile conjunctural, în loc să împărţim deputaţii pe comisii. Înţeleg că s-au făcut demersuri importante în cadrul grupurilor care susţin puterea pentru ca să se creeze anumite majorităţi în comisii", a adăugat Nicolăescu.
Deputatul independent Eugen Nicolicea a respins afirmaţiile deputatul PNL, arătând că propunerea de modificare a Regulamentului "nu a izvorât din partea puterii şi a deputaţilor independenţi", ci s-a hotărât să nu existe posibilitatea ca deputaţii care au devenit independenţi să fie daţi afară din comisii, la solicitarea grupului din care au făcut parte.
"Este o propunere de a pune alt om pe locul deputatului independent prin creşterea numărului de membri în comisia respectivă. Cei care vor avea de câştigat sunt cei din grupul din care a făcut parte deputatul devenit independent. Astfel, nici deputaţii independenţi nu sunt daţi afară din comisii şi nici grupul din care au făcut parte deputaţii independenţi nu-şi pierd locul în comisii", a explicat Nicolicea.
Deputatul PSD Anghel Stanciu a precizat că grupul PSD este în favoarea creşterii numărului de membri în comisii deoarece doreşte să fie păstrată majoritatea constituită la începutul legislaturii.
Deputatul PDL Gheorghe Tinel a spus că PNL are o problemă în a-şi păstra numărul de parlamentari şi nu este vina PDL. "Ar fi benefic ca aceste comisii să beneficieze de experienţa celor care, din varii motive, nu mai fac parte din grup", a adăugat Tinel.