Concursul de rezidenţiat din 2010 va fi organizat descentralizat, în principalele centre universitare, ca urmare a deciziei luate de ministrul Sănătăţii împreună cu rectorii şi decanii universităţilor de medicină şi farmacie din România.
"Concursul din acest an se va organiza în şase centre universitare din ţară pentru toate specializările pe baza aceleiaşi bibliografii şi tematici şi cu proceduri şi teste identice pentru toţi candidaţii. Conform discuţiilor, fiecărui centru universitar îi vor aparţine mai multe judeţe, iar tinerii absolvenţi de medicină se vor putea prezenta pentru susţinerea concursului în acel centru căruia îi este arondat judeţul unde-şi doresc un loc de muncă", a declarat ministrul Sănătăţii Cseke Attila la sfârşitul unei întâlniri cu rectorii.
Rectorii şi decanii şi-au exprimat acordul asupra proiectelor MS în ceea ce priveşte rezidenţiatul din 2010. Cele şase centre universitare unde ar putea avea loc, în 21 noiembrie, concursul de rezidenţiat sunt Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Craiova.
Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Specialităţile şi durata pregatirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Concursul de rezidenţiatul se organizează pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie şi are o durată cuprinsă între trei şi şapte ani, în funcţie de specialitate. Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică fiind normată integral ca activitate didactică. Cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei.