Ministerul Educaţiei nu a luat încă o decizie privind plata profesorilor care participă la examenele naţionale, nefiind nicio întârziere pentru această acţiune, întrucât, de exemplu, probele scrise ale bacalaureatului au loc în iunie, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al MECTS, Melania Vergu.
"Nu suntem în întârziere în privinţa stabilirii plăţii profesorilor care participă la examenele naţionale. De exemplu, probele scrise al examenului de bacalaureat au loc în iunie. Vom lua o decizie în următoarea perioadă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Melania Mandas Vergu.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atenţionează cadrele didactice asupra faptului că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu are prevăzuţi bani în bugetul pe 2010 pentru plata supraveghetorilor, examinatorilor şi corectorilor de la examenele naţionale.
"Nu este nimic în buget. Dacă, faţă de 2008, în 2009 banii alocaţi pentru plata supraveghetorilor, examinatorilor şi corectorilor a scăzut la aproape jumătate, în 2010 nu mai există niciun leu prevăzut pentru aceste activităţi", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Liderul sindical a spus că, în 2008, un supraveghetor primea 60 de lei, iar în 2009, doar 25 de lei. În cazul corectorilor, în 2008 au fost acordaţi şapte lei, în 2009, patru lei iar în 2010, "nimic", a adăugat Cornea.
"În aceste condiţii, îi atenţionăm pe profesori asupra faptului că munca prestată de ei pentru aceste activităţi de la examenele naţionale este neremunerată", a mai spus Cornea.
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi atât de măsurile pe care le discută Ministerul Educaţiei privind disponibilizările din învăţământ în anul şcolar 2010-2011, precum şi de propunerea privind neplata cadrelor didactice pentru examenele naţionale.
Şi liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoreanu, declara, în urmă cu o lună, că potrivit Ministerului Educaţiei ar exista o propunere privind neplata cadrelor didactice pentru examenele care urmează să fie organizate în 2010.
"Astfel de măsuri dovedesc un dispreţ total din partea Ministerului Educaţiei. În acest an se doreşte desfiinţarea învăţământului românesc", spunea atunci Isvoranu.
Examenul de bacalaureat din 2010 va avea trei probe scrise. Toţi elevii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la Limba română, a doua probă va fi la Matematică, pentru elevii de la filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional. Pentru cea de a treia probă scrisă elevii pot opta, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre următoarele grupe de discipline: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică; Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. La acestea se adaugă, pentru cei care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale, şi proba scrisă la limba şi literatura maternă.
Prima probă scrisă la examenul de bacalaureat va fi la Limba română, în 28 iunie, urmată de Limba maternă, în 29 iunie, proba obligatorie a profilului, în 30 iunie şi proba la alegere, în 2 iulie.
Evaluarea din clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai. Elevii din clasa a VIII-a vor susţine prima probă scrisă în 4 mai, la Limba şi literatura română, urmată în 6 mai de proba la Limba şi literatura maternă şi în 12 mai la Matematică.