IPS Ioan Robu l-a invitat, vineri, pe Papa Benedict al XVI-lea în România, în cadrul audienţei acordate de Suveranul Pontif, Arhiepiscopul de Bucureşti semnalându-i acestuia existenţa unor probleme printre care cea legată de Catedrala Sf. Iosif, dar şi "ritmul lent" al dialogului cu BOR.
Invitaţia a fost lansată de IPS Ioan Robu, în calitate de preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, în cadrul audienţei pe care Suveranul Pontif a acordat-o, vineri, în Vatican, episcopilor catolici români aflaţi la Roma pentru vizita "ad limina Apostolorum" ((în traducere: "la mormântul Apostolilor"), potrivit unui comunicat.
Astfel, Papa Benedict al XVI-lea a fost invitat în România, pentru un "pelerinaj pastoral în ţara noastră, pentru a întări mărturia pe care credincioşii greco-catolici şi romano-catolici o aduc în această ţară, şi pentru a întâlni întregul popor român şi a oferi Bisericilor îmbrăţişarea păcii, în caritate".
În discursul pe care l-a adresat Sfântului Părinte, ÎPS Ioan Robu l-a informat pe scurt despre situaţia Bisericii Catolice din România, despre reuşitele pe plan pastoral, social, educativ şi ecumenic, dar şi despre dificultăţile pe care Biserica locală trebuie încă să le înfrunte.
"În acest sens Arhiepiscopul de Bucureşti a amintit situaţia – încă nerezolvată – a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice confiscate în 1948 şi nerestituite; de înaintarea în ritm lent a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română, de dificultăţile pe plan pastoral şi social, provocate de schimbările sociale şi culturale din ţara noastră şi de emigraţie. ÎPS Ioan Robu a vorbit şi despre indiferenţa cu care autorităţile române tratează situaţia cu care se confruntă Catedrala Sf. Iosif, pusă în grav pericol de construcţia ilegală, în vecinătatea ei, a unui «ecomonstru» – cum l-a numit arhiepiscopul", potrivit comunicatului.
La rândul său, Papa Benedict al XVI-lea şi-a manifestat speranţa că, în ce priveşte dialogul dintre catolicii şi ortodocşii din România, se vor găsi soluţii adecvate.
Suveranul Pontif i-a îndemnat pe episcopii catolici să colaboreze cu Biserica Ortodoxă pentru "apărarea rădăcinilor creştine ale Europei şi a valorilor creştine", şi pentru o mărturie comună "asupra unor teme precum familia, bioetica, drepturile omului, onestitatea în viaţa publică, ecologia", subliniind că un dialog constructiv între ortodocşi şi catolici "nu va întârzia să fie ferment de unitate şi de concordie nu numai pentru ţările voastre, dar şi pentru întreaga Europă".
Episcopii catolici români vor încheia, sâmbătă, vizita "ad limina Apostolorum", în cadrul căreia au avut întâlniri, particulare şi în comun, cu Papa Benedict al XVI-lea, şi cu reprezentanţi ai diferitelor Dicastere din Vatican.
Aceasta este cea de a patra vizită "ad limina Apostolorum" a episcopilor catolici din România după 1990, şi prima la actualul Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea. Vizita este una periodică, pe care episcopii catolici din lumea întreagă o fac la mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul.