Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Ploieşti, că, în funcţie de situaţie, se poate discuta individual despre recompensarea unor merite în cazul unor pensionari, dând ca exemple pensionari din armată, poliţie sau domeniul artistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Boc a declarat, într-o conferinţă de presă, că actuala lege a pensiilor este nesustenabilă şi că nu va putea asigura plata pensiilor pe termen mediu şi lung, iar pentru 5,6 milioane de pensionari români proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice nu reprezintă o metodă de scădere a pensiilor, "aşa cum în mod greşit s-a spus de către unii sau alţii".
Premierul a explicat că recalcularea pensiilor speciale va afecta doar 15% din totalul celor aproximativ 180.000 de beneficiari.
Întrebat ce răspunde sindicatelor care spun că viitoarea lege a pensiilor este nesustenabilă, Boc a răspuns: "Actuala lege în vigoare este nesustenabilă şi nu va putea asigura plata pensiilor pe termen mediu şi lung. Nu ne mai putem permite să avem un atât de mare deficit la bugetul de pensii".
Emil Boc a spus că, în funcţie de situaţie, se poate discuta individual despre recompensarea unor merite în cazul pensionarilor, dând ca exemple pensionari din armată, poliţie sau domeniul artistic.
Boc a spus că, în funcţie de caz, se pot acorda "pensii de excelenţă", însă banii pentru aceste recompense individuale nu trebuie să vină de la bugetul de pensii.
"Acest lucru trebuie individualizat punctual", a precizat Boc, referindu-se la pensiile de excelenţă despre care a vorbit.
Premierul a spus, de asemenea, că "sistemul de pensii nu este un sistem Caritas, în care primii veniţi beneficiază, iar ceilalţi stau şi se uită".
Referindu-se la afirmaţiile potrivit cărora viitoarea lege a pensiilor este neconstituţională, premierul a explicat că prin această lege nu se încalcă principiul retroactivităţii întrucât Constituţia nu garantează cuantumul pensiei, ci doar dreptul la pensie. Boc a invocat, de asemenea, o decizie mai veche a Curţii Constituţionale, care arată că legiuitorul are libertatea de a stabili, printre altele, modul de calcul a pensiei şi de a modifica acest lucru.
În ceea ce priveşte faptul că beneficiarii pensiilor speciale au primit foarte mulţi bani de la buget în ultimii ani, Boc a spus: "Ce a păpat lupul, s-a păpat".
Prezent la conferinţa de presă de la Ploieşti, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a arătat că, pe baza simulărilor privind recalcularea pensiilor militarilor, au ieşit diferenţe mici la pensiile de până în 3.000 lei, explicând totodată că, cu cât creşte valoarea pensiei, cu atât cuantumul cu care aceasta scade va fi mai mare.
Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii stabileşte că în sistemul public vor fi incluse pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi ale personalului Curţii de Conturi. La acestea se adaugă şi pensiile militare de stat, precum şi pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul adminstraţiei penitenciarelor.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că sistemul de pensii din România nu este sustenabil pentru că reforma se face doar în interesul bugetului, nu şi în interesul contribuabilior, puterea de cumpărare a pensiilor va scădea de la an la an, iar sindicaliştii pregătesc proteste dacă nu va fi modificat.