Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a criticat, joi, proiectul Legii pensiilor prin care Guvernul propune egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, susţinând că prevederea este exagerată şi propunând adoptarea modelului din Cehia, unde se reduce vârsta de pensionare pentru femeile care au copii.
Conform unei declaraţii de presă, remise agenţiei MEDIAFAX, europarlamentarul PSD a precizat că "proiectul Legii pensiilor elaborat de Guvernul Boc este marcat de idei fixe şi propuneri controversate, care vor înrăutăţi considerabil situaţia femeii din România, sub aspectul bunăstării şi poziţiei în societate".
"PSD este împotriva egalizării vârstei de pensionare. Găsirea unui loc de muncă pentru femei la vârstă înaintată este foarte dificilă. Nu există politici publice sau măsuri proactive de reîncadrare pe piaţa muncii a femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, ceea ce va determina o rată ridicată a şomajului în rândul acestora. În perioada menţionată, femeile nu îşi vor găsi un loc de muncă, nu vor cotiza la sistemul de pensii şi asigurări sociale şi vor aştepta trecerea timpului pentru împlinirea vârstei de 65 de ani", a susţinut Rovana Plumb.
Prin această lege, România se va confrunta cu un număr crescut de pensionări pe caz de boală, iar tinerii vor avea accesul blocat la locurile de muncă.
"Vârsta de pensionare de 65 ani este exagerată în condiţiile speranţei de viaţă din România. Această vârstă de pensionare este utilizată în state în care speranţa de viaţă medie este mai mare cu 10 ani sau chiar mai mult. (...) Ne vom trezi cu o societate bolnavă, în care femeile se confruntă cu un risc crescut de boală ca urmare a muncii până la vârsta de 65 de ani. În România, femeile casnice nu au statut reglementat pe piaţa muncii, în care să le fie precizate drepturile şi îndatoririle", a adăugat europarlamentarul PSD.
De asemenea, Plumb a invocat situaţia dificilă de pe piaţa forţei de muncă şi lipsa unor locuri de muncă în zone slab dezvoltate, în special în zonele rurale, care constituie un dezavantaj major în special pentru populaţia de sex feminin.
"PSD susţine modelul din Cehia, conform căruia femeile care au născut şi au avut în întreţinere copii până la vârsta de cel puţin un an să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează: un an pentru naşterea unui copil, doi ani pentru naşterea a doi copii, trei ani pentru naşterea a trei sau mai mulţi copii", a precizat eurodeputatul social-democrat.
Rovana Plumb a precizat că "una dintre cele mai grave propuneri o constituie amendamentul referitor la asimilarea stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, care prevede ca părintele (mamă/tată) să fie penalizat la pensie pentru concediul de creştere a copilului cu un procent de 75%", precizând că este inadmisibil ca femeile să fie penalizate pentru dorinţa de a avea un copil, iar luarea concediului de maternitate şi îngrijire a copilului nu trebuie să afecteze schema de pensie.
Europarlamentarul PSD a afirmat că declaraţia ministrului Muncii, Mihai Şeitan, conform căreia "nimeni în Europa nu dă bani pentru ca femeile să stea doi ani acasă şi să-şi crească copiii", este "mincinoasă" şi "demonstrează că ministrul Muncii nu cunoaşte legislaţia europeană" deoarece state precum Austria, Cehia, Germania, Estonia, Olanda, Polonia oferă aceşti bani în cadrul concediului parental.
În plus, eurodeputatul PSD a subliniat că "Guvernul Boc încearcă, în mod eronat, să convingă populaţia că măsurile antisociale sunt dictate de instituţiile europene", criticând faptul că reprezentanţii Guvernului au justificat stabilirea vârstei egale de pensionare la 65 de ani prin nevoia de aliniere a României la legislaţia europeană.
"În realitate, directivele Uniunii nu prevăd niciun fel de obligaţie în acest sens, în materie de afaceri sociale prevalând principiul subsidiarităţii, conform căruia în stabilirea politicilor sociale se ţine cont de particularităţile fiecărui stat membru. Directiva privind tratamentul egal pe piaţa muncii a Uniunii Europene (2000/78/CE) nu aduce atingere dispoziţiilor naţionale de stabilire a vârstei de pensionare", a spus Plumb.
Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară. Premierul Emil Boc a precizat, la finalul şedinţei, că Guvernul şi-a luat angajamentul de a promova proiectul de lege în Parlament în regim de urgenţă.
El a arătat că legea este necesară pentru a se asigura plata în continuare a pensiilor, arătând că menţinerea actualului sistem va conduce la situaţia în care, peste puţini ani, România va trebui să împrumute miliarde de euro pentru a plăti pensiile, fără a mai exista resurse pentru investiţii şi fără garanţii că tinerii vor beneficia de sprijinul statului la vârsta ieşirii la pensie.