Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a obţinut joi, la Bucureşti, angajamentul Guvernului român în sensul numirii unui responsabil pentru reinserţia romilor, pentru a garanta că aceştia nu vor reveni în Franţa după ce au fost expulzaţi, informează AFP.
Pierre Lellouche, care era însoţit de doi deputaţi UMP, Lionnel Luca şi Jean-Marc Roubaud, precum şi de deputatul socialist Dominique Raimbourg, a fost întâmpinat de premierul Emil Boc.
La finalul întrevederii, Lellouche şi Boc au anunţat trei decizii. Prima se referă la numirea unui secretar de stat pentru reintegrarea romilor, subordonat Ministerului Muncii şi primului-ministru. Această decizie "ne va permite nouă, francezilor şi europenilor, să ajutăm la reinserţia romilor în România".
Această măsură era "veriga lipsă" în activităţile de supraveghere şi reinserţie, adaugă oficialul francez.
A doua decizie se referă la trimiterea de poliţişti şi magistraţi români în Franţa "pentru a ajuta la anihilarea traficului de fiinţe umane", subliniază Lellouche.
O altă decizie are rolul creării unei "politici de cooperare" pentru "mobilizarea fondurilor europene în scopul reintegrării comunităţii rome".
Această politică va fi activată în cadrul "conferinţei europene de la Cordoba, din aprilie, pe tema romilor", adaugă Lellouche.
Emil Boc a declarat că discuţiile au fost "foarte directe", evocând "toleranţa zero" faţă de reţelele criminale care încurajează romii să se deplaseze clandestin în Franţa.
Aproximativ 8.000 de romi au fost deportaţi din Franţa în România în 2009, oferindu-li-se câte 300 de euro adulţilor şi 100 de euro copiilor, dar peste două-treimi dintre aceştia au revenit în Franţa.
"Vrem să abordăm această problemă în mod uman şi inteligent", declara Lellouche înainte de venirea la Bucureşti, subliniind caracterul delicat al vizitei, al cărei scop "nu divizează dreapta şi stânga franceze".