Ministerul Justiţiei (MJ) a transmis, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor anticorupţie care cereau încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi.
Într-un comunicat de miercuri, Ministerul Justiţiei anunţă că a primit cererea DNA în urmă cu o zi şi că a înaintat-o deja, conform legii, către preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Ministerul Justiţiei a transmis miercuri, 10 februarie 2010, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a unei percheziţii informatice în dosarul privind pe Monica Iacob Ridzi. Solicitarea a fost primită din partea DNA pe 9 februarie 2010", arată ministerul.
MJ mai arată că, potrivit Constituţiei şi prevederilor legale în vigoare, "în cazul miniştrilor care, la data începerii urmăririi penale, sunt şi membri ai Parlamentului României, cererile de reţinere, arestare sau percheziţie se încuviinţează de Camera din care fac parte", iar solicitările în acest sens se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor sau Senatului de către ministrul Justiţiei.
DNA a anunţat, marţi, că a sesizat procurorul general să solicite Parlamentului urmărirea penală şi ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arată într-un comunicat de marţi al procurorilor.
Fostul ministrul al Tineretului este acuzat, într-un nou dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.
Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, au declarat surse judiciare.
DNA precizează că, prin Hotărârea 35 din data de 27 iulie 2009, Camera Deputaţilor a cerut urmărirea penală a Monicăi Iacob Ridzi, fost ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului penal 147/P/2009 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosar în care procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale la data de 11 august 2009.
Solicitările de marţi sunt altele decât cele care fac obiectul dosarului penal 147/P/2009 în care Parlamentul României a cerut urmărirea penală în cazul Monicăi Iacob Ridzi în data de 27 iulie 2009.
De asemenea, marţi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de a sesiza Parlamentul României - Camera Deputaţilor pentru a cere, în conformitate cu prevederile articolului 72 din Constituţia României, articolului 13 alineatul 3 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială şi a articolului 193 alineatul 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice în calculatorul proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului utilizat de fostul ministru Monica Iacob Ridzi, în vederea continuării cercetărilor în dosarul penal 147/P/2009, în care s-a dispus începerea urmăririi penale în 11 august 2009.
Monica Iacob Ridzi este însărcinată în şapte luni.