Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.
Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate.
Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un anumit interval de tranziţie.
Actul normaiv permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.
Premierul Emil Boc a arătat, în şedinţa de guvern, că Parlamentul a adoptat, marţi, un proiect de lege tot în acest domeniu, dar a apreciat că ordonanţa adoptată, miercuri, de Guvern este mai detaliată şi mai completă, reprezentând un act în "prelungirea" legii adoptate de către deputaţi.
Deputaţii au adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializării, punerii în vânzare, distribuirii şi livrării produselor din plante, extracte din plate cu efect halucinogen sau euforic, proiect iniţiat de un grup de deputaţi PSD.
Secretarul de stat în relaţia cu Parlamentul Valentin Iliescu a precizat, la dezbateri, că iniţiativa legislativă a deputaţilor PSD se suprapune cu intenţia Guvernului de a adopta, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de urgenţă pe această temă.
Guvernul a depus de multă vreme notificări la Uniunea Europeană pentru un punct de vedere asupra acestui subiect, dar, pentru că nu a primit încă niciun răspuns, premierul a decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, a adăugat Iliescu.
Deputatul Sever Voinescu a precizat că PDL susţine iniţiativa legislativă, dar aşteaptă şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului, el pledând pentru o anumită "coerenţă" între acţiunile Legislativului şi Executivului.
Deputatul Cristian Dumitrescu (PSD) a spus însă că Parlamentul "nu este la concurenţă" cu Guvernul şi a apreciat ca fiind "profund dăunător pentru parlamentarism" să fie aşteptată emiterea unei ordonanţe de urgenţă.
"Nu suntem la concurenţă cu Guvernul, nu suntem la un concurs, ci într-o procedură parlamentară", a opinat deputatul PSD, arătând că Executivul trebuie să fie informat de proiectul adoptat de Parlament şi "să nu mai facă dublă legiferare".
Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat, marţi, că partidul are un proiect de lege privind interzicerea plantelor etnobotanice depus la Parlament încă de acum şase luni, dar renunţă la paternitatea legislativă dacă Guvernul adoptă urgent măsuri în acest sens.
Premierul Emil Boc a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene,
indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătând că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri. Şeful Guvernului a mai arătat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să analizeze foarte serios problema drogurilor, atât a celor clasice, cât şi a noilor plante halucinogene, apreciind că drogurile devin în Capitală "un fenomen care pare să fi scăpat de sub control".
Comisia de sănătate publică din Senat a avizat negativ, marţi, trei propuneri legislative privind interzicerea substanţelor etnobotanice, motivele invocate fiind dezbaterea unitară a tuturor proiectelor în domeniu şi intenţia Guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul a finalizat proiectul de act normativ privind interzicerea plantelor etnobotanice şi va discuta documentul în şedinţa de miercuri, urmând să stabilească ce decizie va lua. Declaraţia a fost făcută după ce Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege similar.