"Cartel Alfa" a anunţat că între 1 şi 15 martie ar putea picheta prefecturile, urmând ca între 15 şi 30 aprilie să fie organizat miting în Capitală, iar în mai să fie declanşată greva generală, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de disponibilizările anunţate şi de diminuarea veniturilor salariale.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost stabilit un plan comun de revendicări, dar şi de proteste, până în luna mai, bugetarii afiliaţi la confederaţia sindicală fiind nemulţumiţi de actele normative date de Guvern în ultima perioadă referitoare la disponibilizări şi reducerea veniturilor salariale.
Hossu a spus că sindicaliştii sunt în continuare dispuşi la dialog cu reprezentanţii Guvernului, pentru a încerca să rezolve împreună revendicările bugetarilor.
El a subliniat că dacă nu vor fi găsite soluţii la revendicări, în luna mai, 400.000 de angajaţi din sistemul bugetar vor bloca activitatea în foarte multe domenii.
Până la greva generală din mai, sindicaliştii ameninţă cu pichetări la sediile prefecturilor, în perioada 1-15 martie, cu proteste la sediile ministerelor, ordonatorii pricipali de credite, în perioada 15- 30 martie, dar şi cu mitinguri în judeţe, între 1 martie şi 15 aprilie, şi miting în Bucureşti, în perioada 15-30 aprilie.
Totodată, între 20 februarie şi 15 martie, liderii sindicali se vor întâlni cu parlamentarii, pentru a discuta promovarea revendicărilor atât la nivel judeţean, cât şi la nivel de comisii parlamentare.
La jumătatea lunii aprilie va avea loc o evaluare a acţiunilor efectuate, urmând ca între 15 şi 30 aprilie să fie organizată o grevă de avertisment la nivel naţional, în toate sectoarele bugetare, urmată de greva generală, în luna mai.
Federaţiile sindicale din sistemul bugetar afiliate la "Cartel Alfa" au formulat un plan comun de revendicări având în vedere lipsa unui dialog social real şi responsabil la nivelul ministerelor de resort şi al Guvernului în construcţia sistemului legislativ, "dialog care să conducă la concertarea punctelor de vedere", a spus Bogdan Hossu.
Astfel, sindicaliştii cer respectarea dialogului social cu realizarea concertării punctelor de vedere ale partenerilor, planificarea terminologiilor în cadrul legislativ, respectiv Legea 330/2009 privind salarizarea unitară în sistemul bugetar şi Ordonanţa 1/2010, şi adoptarea lor în toate actele normative referitoare la salarizare.
Sindicaliştii cer eliminarea din cadrul legislativ a restricţiilor legate de libertatea de negociere colectivă prevăzută de Convenţia 98 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Reaşezarea grilelor de salarizare în conformitate cu principiile Legii 330/2009, anularea articolelor incluse în Ordonanţa 114/2009 privind reducerea numărului de personal şi a eliminării tichetelor de masă, cadou şi vacanţă sunt alte revendicări ale sindicaliştilor "Cartel Alfa".
Sindicaliştii mai cer plata orelor suplimentare efectuate care nu se pot recupera cu timp liber corespunzător, cât şi a orelor lucrate în cadrul timpului normal de lucru din zilele libere şi sărbători legale.
Reprezentanţii angajaţilor de la stat cer guvernanţilor crearea prin reglementări clare a formelor de stimulare din venituri proprii a personalului, stabilirea regulamentelor de sporuri de comun acord cu partenerii sociali, precum şi reacordarea sporului de doctorat.