Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 98% din produsele etnobotanice din magazinele de profil prezintă risc pentru sănătate

Marţi, 9 Februarie 2010 (19:33:33)

Aproape 98% din produsele etnobotanice, vândute în magazinele de profil, prezintă pericol pentru sănătate, fiind vorba de plante cu efect halucinogen, dar şi de plante obişnuite, stropite cu substanţe interzise, a declarat pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu.

"Din păcate, doar 2% dintre aceste produse nu prezintă risc pentru sănătate. Vorbim de plante cu efecte halucinogene, dar şi de plante obişnuite, care nu sunt prelucrate de vânzătorii din aceste magazine, dar care sunt stropite cu tincturi de alcaloizi sau cu soluţii din unele substanţe interzise, cum ar fi, de exemplu, derivat de amfetamină, acid lisercic, dar şi alte produse dăunătoare sănătăţii", a arătat, marţi, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.

În urma analizei produselor care se comercializează în respectivele magazine, au fost întâlnite o serie de plante precum salvia, valeriana, nuca de kola, amanita muscaria (ciuperca otrăvitoare), datura.

Substanţele conţinute de aceste produse sunt enumerate de firmele care le comercializează spre vânzare sub denumirea comercială cunoscută, cu menţiunea că acestea au originea în diverse zone din America Latină, Africa, Asia, fiind susţinută afirmaţia că produsele conţin substanţe psihotrope.

În urma cercetărilor efectuate în ultima vreme de către specialiştii în domeniu s-au identificat în aceste produse o serie de substanţe interzise cu efecte psihoactive puternice, precum derivaţi de amfetamină, săruri ale acidului lisercic, muscimol, salvinorina, ketamina, clorfenilpiperazina, a mai spus Clara Popescu.

Aceasta a precizat că lista completă a produselor etnobotanice va fi prezentată, miercuri, Guvernului, de ministrul Sănătăţii.

Potrivit estimărilor unor reprezentanţi ai unor lanţuri farmaceutice, în România ar exista 400 de magazine care comercializează produse etnobotanice.

Zilnic sunt vândute în aceste magazine produse de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă că încasările într-un an de zile, în toate unităţile de acest fel, s-ar putea ridica la 70.000.000 de euro, potrivit acestora.

Guvernul a finalizat proiectul de act normativ privind interzicerea plantelor etnobotanice şi va discuta documentul în şedinţa de miercuri, urmând să stabilească ce decizie va lua, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege similar, potrivit premierului Emil Boc.

Premierul a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene,

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, spunea atunci că documentul va fi gata până miercuri, la redactarea lui lucrând, încă din ianuarie, experţi din mai multe instituţii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 98% din produsele etnobotanice din magazinele de profil prezintă risc pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Aproape 98% din produsele etnobotanice din magazinele de profil prezintă risc pentru sănătate1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei