Alegerile prezidenţiale din Ucraina s-au desfăşurat într-o manieră "transparentă şi corectă", deschizând calea pentru un transfer "paşnic" al puterii, a constatat luni misiunea de observatori internaţională condusă de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, relatează AFP.
"Votul şi procesul de numărare profesioniste, transparente şi corecte ar trebui să ofere o bază solidă pentru o tranziţie paşnică a puterii", au precizat observatorii într-un comunicat.
"Alegerile au oferit o demonstraţie impresionantă de democraţie. Aceasta este o victorie pentru toată lumea în Ucraina", a declarat preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Joao Soares.
"Acum este timpul ca liderii politici din ţară să ţină cont de decizia poporului şi să facă în aşa fel încât transferul de putere să aibă loc în mod paşnic şi constructiv", a precizat el.
Candidatul prorus Viktor Ianukovici a obţinut în al doilea tur al scrutinului prezidenţial 48,60 la sută din voturi, în vreme ce adversarul său, premierul Iulia Timoşenko, 45,14 la sută, potrivit rezultatelor publicate luni după numărarea buletinelor din 95 la sută din birourile de vot.
Ianukovici şi-a proclamat victoria încă de duminică seară. Iulia Timoşenko, a cărei echipă a denunţat "fraude masive" în favoarea taberei adverse, nu şi-a recunoscut încă înfrângerea.
Misiunea de observatori apreciase deja că primul tur al alegerilor, desfăşurat la 17 ianuarie, a fost "de bună calitate" şi "conform cu normele democratice occidentale".
"Unii spun că Revoluţia portocalie a eşuat. Eu spun nu. Graţie Revoluţiei portocalii, alegerile democratice au devenit o realitate în Ucraina", afirmă şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Matyas Eorsi.
În noiembrie 2004, sute de mii de ucraineni au ieşit pe străzi pentru a denunţa victoria lui Viktor Ianukovici în scrutinul prezidenţial, obţinând un nou tur de scrutin, câştigat de prooccidentalul Viktor Iuşcenko.
Analiştii au observat că "lipsa încrederii reciproce" între Ianukovici şi Timoşenko, care s-au acuzat de fraude, reprezintă "o înfrângere imediată pentru noua conducere a ţării".
De aceea, Ucraina este îndemnată să se doteze cu un cadru legal mai solid pentru garantarea "transparenţei procesului politic", în special în privinţa finanţării partidelor şi candidaţilor.