Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul amână reintroducerea certificatului energetic, numărul de auditori este prea mic

Vineri, 5 Februarie 2010 (14:24:44)

Guvernul a amânat discuţia legată de reintroducerea certificatului energetic la vânzarea sau achiziţia de locuinţe, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"Guvernul a decis să amâne o decizie în privinţa reintroducerii certificatului energetic, deoarece s-a considerat că noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor şi obţinere a certificatelor care nu sunt încă destul de clar stabilite, iar numărul de auditori este prea mic. Posibil ca discuţia să continue săptămâna viitoare", au afirmat sursele citate, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Amânarea reintroducerii certificatului energetic a fost confirmată ulterior de către ministrul Mediului şi purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"Am amânat ordonanţa pentru o discuţie ulterioară, deoarece este o discuţie până când să se amâne, până când este obligatoriu să se dea aceste certficate. Deci s-a amânat, nu s-a aprobat", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat că este nevoie ca unele proceduri de evaluare a auditorilor energetici să fie clarificate.

"A fost nevoie de unele clarificări referitoare la identificarea procedurilor de evaluare a auditorilor energetici şi de obţinerea certificatelor pentru aceşti auditori energetici", a spus oficialul guvernamental.

Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţă energetică ridicată, la clasa G- eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie, menţionează instituţia

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, declara în luna ianuarie că numărul insuficient de evaluatori a determinat amânarea punerii în practică a prevederii prin care locuinţele care urmează să fie vândute trebuie să aibă certificate energetice.

"Analizăm această problemă, pentru că au fost solicitări din partea notarilor, din partea agenţiilor imobiliare. Înţeleg că există o imposibilitate obiectivă, tehnică de a se face aceste evaluări a locuinţelor, care urmează a fi vândute la acest moment, pentru că nu sunt suficienţi evaluatori la nivel naţional şi vânzarea de locuinţe ar urma să fie blocată", a explicat atunci ministrul.

Ulterior însă s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.

Ministerul Dezvoltării a anunţat că în perioada următoare se va intensifica procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate o serie de programe de calcul utile auditorilor energetici, iar Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul amână reintroducerea certificatului energetic, numărul de auditori este prea mic.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul amână reintroducerea certificatului energetic, numărul de auditori este prea mic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei