Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, şi-a retras, miercuri, solicitarea adresată Comisiei juridice privind cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului premier liberal Călin Popescu Tăriceanu în cazul Sterling.
Toader a informat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că doreşte să retragă adresa cu numărul 16/596 din data de 6 iunie 2009 depusă la Comisia juridică privind cererea de începere a urmăririi penale împotriva deputatului PNL Călin Popescu Tăriceanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale, de abuz în serviciu contra intereselor publice, privind existenţa unui contract între statul român şi Compania Sterling Resources LTD.
Secretarul Camerei Dumitru Pardău a precizat că Toader şi-a retras această cerere deoarece nu Parlamentul trebuie să stabilească cine este vinovat, ci sunt organe competente pentru acest lucru.
PDL a solicitat anul trecut începerea urmăririi penale a fostului premier, pe motiv că acesta ar fi săvârşit infracţiuni de subminare a economiei naţionale şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Camera Deputaţilor a aprobat, în iulie 2009, o hotărâre prin care solicita Guvernului şi celorlalte autorităţi executive să analizeze propunerile comisiei de anchetă în cazul Sterling şi aşteapta un raport din partea comisiei juridice privind începerea urmăririi penale a fostului premier Tăriceanu. Potrivit hotărârii adoptate de deputaţi, Comisia juridică trebuie ca, în termen de 15 zile, să elaboreze un raport privind începerea urmăririi penale a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
Guvernul a finalizat ancheta în cazul Sterling şi a decis să sesizeze Parchetul asupra raportului, care arată că înţelegerea cu firma canadiană a fost prelungită pentru a evita licitaţiile şi îi indică drept responsabili pe foştii şefi ANRM, fostul şef al SGG şi un fost secretar de stat din Finanţe.
"Controlul a evidenţiat modificări aduse contractului iniţial prin acte adiţionale semnate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), prin preşedintele Mihail Ianăş (actul adiţional 1-7), prin preşedintele Maria Iuliana Stratulat (actul adiţional 8-10) şi prin preşedintele Bogdan Găbudeanu (actul adiţional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fără verificări ale stadiului îndeplinirii faptice a obligaţiilor asumate, pentru a se evita rezilierea şi realizarea de licitaţii. Verificările au relevat şi modificări ale partenerilor de contract şi nerespectări ale legislaţiei în vigoare legat de atribuirea de contracte şi de adoptarea actelor normative de către Guvernul Tăriceanu", se arăta în raportul redactat de Corpul de Control.