Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) negociază cu Comisia Europeană înlocuirea sistemului de rentă viageră cu alte forme de sprijin pentru stimularea comasării terenurilor agricole, a declarat luni ministrul de resort, Mihail Dumitru.
"Continuăm să plătim drepturile celor care s-au înscris în sistem până la sfârşitul lui decembrie. Pregătim o Ordonanţă de Urgenţă prin care să amendăm legislaţia veche. Încercăm să negociem cu CE fie adaptarea sistemului potrivit normelor europene, fie transformarea acestui stimulent de comasare a terenurilor în altă formă. Fie să discutăm în cadrul PNDR despre sistemul de pensionare anticipată permis la nivel european sau alte forme de stimulare a comasării", a spus Dumitru, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că Ministerul Agriculturii va continua să onoreze contracte vechi, fără a prelua altele noi.
Potrivit lui Dumitru, politicile de comasare sunt costisitoare.
"Suprafaţa care a fost comasată până în prezent a fost în jur de 360.000 de hectare. Va trebui să facem o analiză să vedem cât ne-a costat şi dacă este un mecanism eficient, adică dacă trebuie continuat sau nu", a încheiat Dumitru.
Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă (ONRVA) a anunţat la finele anului trecut că nu va mai primi, din 2010, noi dosare din partea celor interesaţi să obţină un astfel de sprijin.
Pentru persoanele care sunt deja cuprinse în sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum şi plata acestora, se va derula ca şi până acum, conform legii.
Până în prezent s-au înscris în program circa 95.000 de persoane, suma estimată a fi plătită în 2010 fiind de 83 milioane lei.
Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită persoanelor în vârstă de peste 62 de ani care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea lor sau încheie un acord cu investitorul, dacă deţin mai puţin de zece hectare.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat un acord de vânzare. În cazul în care terenul a fost arendat, valoarea rentei viagere anuale este de 50 de euro pe hectar.