Trupul mumificat al unui bătrân în vârstă de 70 de ani, din Iaşi, care se presupune că ar fi murit în anul 2006, a fost găsit în apartamentul în care acesta locuia, cadavrul fiind descoperit de vecini, după ce o ţeavă de apă s-a spart în imobilul acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Bătrânul locuia singur într-un apartament din cartierul ieşean Grădinari, vecinii spunând că nu l-au mai văzut de peste trei ani. Cadavrul a fost găsit de locatarii blocului care au spart uşa apartamentului bătrânului, după ce au sesizat că o ţeavă de apă rece s-a fisurat în locuinţa acestuia.
Întrucât pe masa din apartament au fost găsite cupoane de pensie din anul 2006, iar pe perete era atârnat un calendar creştin-ortodox din acelaşi an, anchetatorii presupun că bătrânul a murit în urmă cu peste trei ani.
Poliţiştii au declanşat o anchetă în acest caz, primele cercetări indicând că bătrânul nu fusese agresat.
"Uşa a fost găsită încuiată, iar ferestrele şi uşa balconului la fel. În locuinţă a fost găsit actul de identitate precum şi cupoane de pensie, ultimul fiind din octombrie 2006. Cadavrul nu prezintă urme vizibile de violenţă. A fost întocmit dosar penal de moarte suspectă", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, subinspectorul Virginia Pralea.
Cadavrul bătrânului a fost transportat, în cursul zilei de vineri, la IML Iaşi, unde va fi efectuată necropsia.
Vasile Astărăstoae, directorul IML Iaşi, a explicat că mumificarea bătrânului s-ar fi putut produce în condiţiile unei temperaturi constante în încăperea unde a fost găsit, pentru o perioadă de timp, în care s-au evaporat lichidele din organism.
"În acest caz este vorba de o mumificare naturală. E posibil ca imediat după deces temperatura din încăpere să fi fost constantă, iar pe acest fond s-a petrecut evaporarea lichidelor din organism. În acest timp, corpul practic se usucă. Nu e ceva ieşit din comun, mumificarea e cunoscută în ştiinţă. Şi la cei găsiţi spânzuraţi în pădure apare acest fenomen, chiar şi în timpul verii", a declarat Vasile Astărăstoae, directorul IML Iaşi.
Preoţii ieşeni afirmă că în acest caz există două explicaţii din punct de vedere religios.
"Atunci când se găseşte trupul neputrezit al unui om, din punct de vedere teologic pot fi două explicaţii. O primă situaţie este că persoana decedată a săvârşit anumite păcate foarte mari sau a fost blestemat. În acest caz, Dumnezeu rânduieşte ca trupul să nu putrezească pentru a i se citi rugăciunile de iertare. Cea de-a doua situaţie poate fi aceea că persoana respectivă a avut o viaţă sfântă, iar Dumnezeu, drept dar, rânduieşte să nu-i putrezească trupul", a afirmat preotul Gheorghe Mihăilă.