Numărul situaţiilor de urgenţă la care au acţionat cadre al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a crescut, în anul 2009, cu 66 la sută faţă de anul precedent, majoritatea intervenţiilor referindu-se la asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, arată bilanţul IGSU.
Bilanţul IGSU, prezentat vineri de şeful instituţiei, Vladimir Secară, arată că în anul 2009 au existat aproape 148.000 de situaţii de urgenţă gestionate de cadre ale instituţiei, anume peste 400 de cazuri pe zi.
Dintre acestea, 72 la sută au vizat acordarea de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, 11 la sută au vizat incendii, iar şase la sută au fost legate de arderi necontrolate.
În 2009 au fost înregistrate, în medie, 43 de incendii pe zi, 38 dintre ele la locuinţe particulare, 28 la sută la anexele acestora, nouă la sută la mijloace de transport, iar şase la sută în industrie.
Majoritatea incendiilor a fost provocată de folosirea unor instalaţii sau echipamente electrice defecte sau improvizate, fumatul fără respectarea normelor, coşuri de fum defecte sau necurăţate, etc.
Totodată, în 2009 s-a înregistrat o creştere cu 18 la sută a incendiilor provocate intenţionat.
În ceea ce priveşte victimele, 233 de persoane au decedat anul trecut în urma unor incendii, iar 563 au suferit răni. Aproape toate decesele au fost cauzate de incendii la locuinţe particulare (90 la sută).
Raportat la anul 2008, numărul deceselor a scăzut cu 21 la sută, însă numărul persoanelor rănite a crescut cu 15 la sută.
Referitor la colaborarea cu echipajele de reanimare şi descarcerare, în 2009 au fost operaţionalizate 16 centre SMURD la nivelul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, numărul acestora ajungând la 162 de echipaje mobile dispuse în 30 de judeţe şi în Capitală.
SMURD a intervenit, în medie, la aproape 300 de cazuri pe zi, numărul persoanelor asistate crescând cu 87 la sută faţă de 2008.
Şeful IGSU, Vladimir Secară, a arătat că în timpu acţiunilor de intervenţie au fost salvate peste 4.500 de persoane şi au fost protejate bunuri de peste 4,8 miliarde de lei.