Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 70 de sindicalişti din metalurgie de la "Cartel Alfa" au pichetat Ministerul Finanţelor

Vineri, 29 Ianuarie 2010 (13:54:41)

Aproximativ 70 de sindicalişti din metalurgie, siderurgie, construcţii de maşini, angajaţi ai Portului Constanţa afiliaţi la "Cartel Alfa" au pichetat, vineri, pentru a cincea zi consecutiv, sediul Ministerul Finanţelor, cerând prelungirea şomajului tehnic.

Preşedintele "Cartel Alfa" Bucureşti, Mircea Dumitriu, a declarat că aceste domenii sunt "pe cale de dispariţie" în România, mai ales metalurgia şi siderurgia, iar aplicarea şomajului tehnic le-ar putea salva.

Sindicaliştii veniţi din Hunedoara, Galaţi, Constanţa i-au huiduit pe guvernanţi şi le-au cerut păstrarea locurilor de muncă.

"Oamenii sunt disperaţi că îşi pierd locurile de muncă, sunt zone unde metalurgia sau siderurgia sunt singurele domenii care oferă locuri de muncă şi acei oameni, dacă sunt daţi afară, nu au unde munci şi au familii de întreţinut, au rate la bănci", a spus Dumitriu.

Sindicalişti din chimie şi petrochimie afiliaţi la "Cartel Alfa" au pichetat, joi, pentru a patra zi consecutiv, sediul Ministerului Finanţelor, cerând prelungirea şomajului tehnic.

Sindicaliştii au spus că nu mai cred în promisiuni, referindu-se la anunţul premierului Emil Boc de miercuri seara privind prelungirea şomajului tehnic începând din luna februarie.

"Promisiuni au fost făcute de-a lungul celor 20 de ani, noi nu mai credem şi, până nu vedem ordonanţa de urgenţă pe masa noastră, nu ne oprim din proteste. Vom continua pichetările la Ministerul Finanţelor şi săptămâna viitoare", declara, joi, preşedintele "Cartel Alfa" Bucureşti.

În timpul protestului de joi de la sediul Ministerului Finanţelor sindicaliştii au spus poezii în cor şi au strigat: "Aş pleca acasă, foamea nu mă lasă", "Forţa de muncă, unde să se ducă?".

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, după discuţiile cu sindicatele şi patronatele, că Guvernul va aproba la începutul lunii februarie un proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic ca modalitate de bază pentru protejarea angajaţilor, cu începere de la 1 februarie 2010, după sistemul aplicat anul trecut.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că protestele nu vor fi suspendate decât în momentul în care Guvernul va aproba actul normativ privind şomajul tehnic, explicând că promisiuni au mai existat, iar acum aşteaptă dovezi.

"Protestele nu se suspendă până când Guvernul nu adoptă ordonanţa de promovare a legii şomajului tehnic, promisiuni avem şi am mai avut, însă acum, Guvernul trebuie să dovedească că aplică ce promite", a spus Hossu.

Sindicatele şi patronatele au cerut ca, până la începutul lunii februarie, să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă privind susţinerea şomajului tehnic, ca protecţie pentru angajaţii care urmează a fi disponibilizaţi.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat recent că, în 2009 - când această măsură privind şomajul tehnic a fost pusă în aplicare astfel încât un angajat era trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75 la sută, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS - costurile au fost de 300 de milioane de lei şi aproximativ un milion de persoane au beneficiat de această măsură.

Hossu a arătat că dacă jumătate dintre angajaţi ar fi fost trimişi în şomaj permanent, la nivelul întregii ţări s-ar fi ajuns la cifra de 1,3 milioane de şomeri.

Potrivit liderul sindical, în 2010, costurile statului cu şomajul permanent ar fi de aproximativ 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că efortul financiar dn partea statului ar fi mai mic dacă s-ar aplica şomajul tehnic şi ar fi păstrată şi relaţia dintre angajaţi şi angajator.

Potrivit patronatelor, în 2010 nu sunt semne de ieşire din criză, iar industria are mult de suferit. În 2009, în industrie s-au pierdut 365.000 de locuri de muncă, aceasta fiind o cifră record pentru România.

"Vom avea în plus, de la 1 februarie, 200.000 de şomeri şi trebuie să existe un sistem de susţinere", mai susţinea Hossu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 70 de sindicalişti din metalurgie de la "Cartel Alfa" au pichetat Ministerul Finanţelor.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ 70 de sindicalişti din metalurgie de la "Cartel Alfa" au pichetat Ministerul Finanţelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei