Ordonanţa de urgenţă care stabileşte modul de aplicare a Legii de salarizare unitară a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial şi abrogă o serie de prevederi privind acordarea anumitor sporuri salariale, incluse în prezent în alte acte normative decât Legea salarizării.
Ordonanţa, aprobată luni seara de Guvern, abrogă astfel o serie de prevederi care stabilesc în prezent, printre altele, salarizarea personalului din instituţii care au fost finanţate integral din venituri proprii şi sporul de doctorat în învăţământul preuniversitar.
Actul normativ publicat în Monitor menţine prevederile anunţate, vineri, de MEDIAFAX, conform cărora contractele colective de muncă deja încheiate şi cu termene de până în luna octombrie sunt păstrate în vigoare până la pierderea valabilităţii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile salariale aflate în plată.
Angajaţii din instituţiile reorganizate şi care şi-au schimbat regimul de finanţare vor fi salarizaţi pe baza contractelor colective de muncă până la sfârşitul perioadei de valabilitate a acestor documente, interval în care salariile vor fi renegociate sau o parte dintre posturi vor fi eliminate.
După împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele colective de muncă, personalul păstrat va fi reîncadrat pe noile funcţii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuţiilor, responsabilităţilor şi competenţelor specifice postului, prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz.
Drepturile salariale ale personalului reîncadrat sunt stabilite la nivelul prevăzut în luna decembrie 2009 pentru funcţiile similare celor pe care a fost reîncadrat din instituţia sau autoritatea care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz. Acestui personal i se acordă şi sporurile prevăzute în Legea salarizării unitare, care se includ în salariul de bază, precum şi indemnizaţia de conducere, după caz.
Începând cu luna ianuarie 2010, întregul personal din sectorul bugetar încadrat în autorităţile şi instituţiile publice va fi reîncadrat corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009.
Salariile de merit stabilite în anul 2009 pe o perioadă care se întinde şi în anul 2010 se introduc în salariul de bază până la expirarea perioadei pentru care a fost acordat. După această perioadă, se recalculează în mod corespunzător salariul de bază şi celelalte sporuri calculate la acesta. Începând cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileşte.
Documentul prevede totodată, în mod distinct, că, în anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare se va face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/lună şi numai dacă în mod cumulat cu sporurile şi indemnizaţiile acordate nu este depăşită această valoare.
Ministerul Muncii a anunţat, miercuri, că actul normativ va fi discutat joi, în comisia de dialog social.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis, miercuri, un comunicat în care respinge ordonanţa la care se referă însă ca proiect, arătând că documentul prevede anularea sporului de doctorat în învăţământul preuniversitar şi universitar şi susţinând că acest spor trebuie păstrat pentru a avea personal bine pregătit.
În proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, Executivul intentionează să abroge de la data intrării în vigoare a actului normativ, art.50 alin. (10) şi art.90 alin. (5) din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, se arată într-un comunicat de miercuri al FSLI.
Astfel, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar, care are titlul stiinţific de doctor, nu mai este remunerat cu 15 la sută în plus la salariul de bază.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că proiectul de OUG privind aplicarea Legii salarizării unitare afectează contractele colective de muncă şi încalcă legile în vigoare, precizând că dacă Guvernul îl va aproba în forma actuală, sindicaliştii vor face plângere la OIM.
Bogdan Hossu a precizat că şi în Legea 330/2009 care stabileşte salarizarea bugetarilor se arată că unele prevederi ale contractului colectiv de muncă în vigoare nu se mai aplică, respectiv cele privind unele sporuri, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale şi convenţiilor privind drepturile omului.
"Sperăm ca Guvernul să nu promoveze acest act normativ în forma actuală, pentru că este contrar legilor în vigoare şi vom face plângeri la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) dacă acest lucru se va întâmpla", a spus liderul sindical.