Autorităţile române şi misiunea FMI au căzut de acord asupra condiţiilor care vor fi cuprinse în scrisoare suplimentară la acordul stand-by, a cărei formă este în curs de redactare, şi nu există niciun pericol în privinţa acordării tranşelor, afirmă ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
"Încă suntem în discuţii. Ne înţelegem în toate privinţele, doar că acum redactăm forma finală a scrisorii. Căutăm termenii cei mai potriviţi atât pentru varianta în română, cât şi pentru cea în engleză", a declarat Vlădescu agenţiei MEDIAFAX.
La finalul discuţiilor, ministrul Finanţelor Publice îşi menţine poziţia exprimată şi înainte de sosirea misiunii FMI, că România va primi următoarele două tranşe de împrumut din acordul stand-by.
"Nu am emoţii faţă de primirea celor două tranşe", a conchis Vlădescu.
O misiune a FMI se află în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat, marţi, că programul cu România va include ţinte privind controlul deficitelor din unele companii-cheie deţinute de stat, şi că experţii instituţiei au ajuns la un acord cu partea română privind conţinutul şi termenele de aprobare a legii pensiilor şi a legii responsabilităţii fiscale.
Reprezentanţii FMI şi Comisiei Europene (CE) vor prezenta miercuri, într-o conferinţă de presă, concluziile vizitei în România.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.
În urma încheierii favorabile a misiunii de evaluare, România va primi cea de-a doua tranşă, de un miliard de euro, din împrumutul de la UE. Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, a fost virată României în iulie 2009.