Directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că marţi dimineaţă s-a importat din Rusia cu un milion de metri cubi de gaz mai mult decât în ziua precedentă, totalul ajungând la zece milioane de metri cubi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Noi am solicitat încă de săptămâna trecută să se ia în considerare o majorare a importului. Aşa cum am mai spus, furnizorii noştri au dat curs acestei solicitări de a suplimenta gazele de la ruşi. În măsura în care s-au găsit aceste cantităţi disponibile în linia prin care curge gazul din Rusia, pentru că şi acolo sunt temperaturi extrem de scăzute, suplimentarea s-a acordat. La nivelul zilei de astăzi (marţi - n.r.) importul de la ruşi este de zece milioane de metri cubi de gaz, chiar în această dimineaţă ( marţi dimineaţa - n.r.) am reuşit să importăm cu un milion de metri cubi mai mult decât în ziua precedentă", a spus Ioan Rusu.
Potrivit acestuia, dacă ar apărea suplimentări ale cantităţii de gaze disponibile sistemul ar putea funcţiona mult mai bine, dar şi în aceste condiţii se poate asigura necesarul României.
"Noi credem că, dacă am avea mai mult gaz, condiţiile ar fi mult mai bune, dar suntem în stare să gestionăm situaţia. Nu au apărut probleme deosebite în ţară deoarece presiunile de intrare la marile localităţi sunt la limita permisă privind asigurarea alimentării cu gaze. Am fost ajutaţi în această situaţie de furnizorii de gaze care au reuşit suplimentarea cantităţilor de gaze pe care le aveam contractate din import, dar şi de CET-uri care au avut posibilitatea să treacă pe combustibili alternativi, scăzând astfel consumul", a spus Rusu.
Directorul general adjunct al Transgaz a afirmat că doar agenţii economici din sectorul chimic au avut cel mai mult de suferit, deoarece cea mai mare cantitate de gaze merge spre populaţie pentru a asigura confortul acesteia.
Potrivit acestuia, consumul de gaze, la nivel naţional, a fost cuprins, în ultimele două zile, între 62 şi 65 de milioane de metri cubi de gaz, faţă de un consum mediu de 55 de milioane de metri cubi, în zilele de iarnă cu temperaturi normale pentru această perioadă.
"Este un consum foarte ridicat, care după părerea noastră este destinat în proporţie de 90 la sută asigurării condiţiilor sociale pentru încălzirea locuinţelor şi pentru CET-uri la agent termic şi apă caldă, astfel încât să nu fie afectată populaţia. Partea de industrie a fost afectată prin oprirea acestor combinate chimice care de aproximativ zece zile nu mai pot produce", a spus directorul adjunct al Transgaz.
Potrivit acestuia, situaţia actuală nu produce costuri de nesuportat pentru Compania Naţională de Transport a Gazelor Naturale, deoarece astfel de situaţii sunt prevăzute în bugetul anual al companiei.
"În general, activitatea de transport trebuie făcută pornind din situaţii limită de funcţionare a sistemului. Există o legislaţie care ne obligă să păstrăm activitatea de transport în condiţii de siguranţă, aşa că în prevederile bugetare ale companiei există prevăzute şi astfel de probleme, sust prevăzute astfel de situaţii, atât de genul acesta, cât şi în situaţia în care presiunea este prea mare, că şi atunci există pericolul producerii unor accidente. Nu sunt probleme care pot să genereze nişte costuri financiare deosebite din partea operatorului naţional de transport gaze naturale. Ele pot să apară în situaţiile reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei privind influenţa în preţul final al gazului metan a amestecului de gaze din producţia internă cu gaze de import. Datele acestea sigur că nu le dispunem noi, fiindcă noi suntem un prestator de servicii. Noi tarifele ni le realizăm prin practicarea tarifelor de transport unor cantităţi de gaze pe care le transportăm", a afirmat Rusu.
Potrivit acestuia, ieşirea din starea de urgenţă declarată, luni, poate fi făcută numai în momentul în care presiunea gazului revine la parametri şi valori "aproape normale" şi a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele zile dacă se iese de sub incidenţa codului galben sau portocaliu de ger şi temperaturile mai urcă.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban declarase, marţi, că România va majora importurile de gaze naturale din Rusia, marţi şi miercuri, cu două milioane de metri cubi pe zi, la 12 milioane metri cubi pe zi.
"Am avut o discuţie telefonică cu cei de la Gazprom şi am cerut o suplimentare a importurilor, pentru a avea siguranţa funcţionării în bune condiţii a sistemului de gaz. Oricum, stăm mult mai bine decât ieri, dar am cerut suplimentarea importurilor şi pentru miercuri, pentru a nu exista probleme", a spus Şerban.
Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii este oprită, iar producătorii de energie termică utilizează combustibili alternativi.
România importă din Rusia aproximativ 20 la sută din necesarul de gaze.