Inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a declarat, marţi, la bilanţul instituţiei pe 2009, că cele trei obiective esenţiale în anul precedent au fost descentralizarea, siguranţa cetăţeanului şi îndeplinirea obligaţiilor pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
Chestorul şef Tobă a arătat că, în 2009, activitatea poliţiştilor a fost axată, pe de-o parte, pe protejarea persoanelor, a patrominiului, siguranţa stradală şi rutieră, combaterea infracţionalităţii organizate, pe de altă parte pe transferarea competenţelor aferente managementului operaţional şi operativ, iar nu în ultimul rând pe pregătirea personalului, absorbţia fondurilor europene şi operaţionalizarea "Biroului SIRENE".
Şeful IGPR a mai precizat, în cadrul discursului său, că Poliţia Română are peste 61.000 de posturi, din care sunt încadrate aproape 54.000. În totalul acestor posturi sunt incluse şi funcţiile preluate după reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), inclusiv cele ale Agenţiei Naţionale Antidrog, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, precum şi cele peste o mie de posturi de la Poliţia de Frontieră Română.
Poliţia Română a beneficiat, în 2009, de la bugetul de stat, de peste 2,5 miliarde de lei, iar după o rectificare bugetară din cursul anului a rezultat o majorare a limitei de cheltuieli cu 8,24 la sută.
Tobă a arătat că, în ceea ce priveşte fondurile de investiţii, Poliţia Română a beneficiat de aproximativ 34 de milioane de lei, adică numai 18 la sută din necesar.
În 2009, la nivelul IGPR au fost reduse 76 de funcţii de conducere, în vreme ce 400 de posturi din aparatul central au fost transferate structurilor operative subordonate Poliţiei, ceea ce a dus la reduceri de costuri pentru personal de peste 450.000 de lei pe lună şi o economie la bugetul de stat de trei milioane de lei.