Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului activităţii instituţiei, că anul trecut a crescut numărul infracţiunilor de tâlhărie prin ameninţare cu arma şi s-au evidenţiat noi moduri de operare ale infractorilor, criminalitatea stradală fiind o ameninţare.
Chestorul şef Tobă a arătat că, în 2009, au avut loc şase tâlhării cu arme de foc şi două tentative la filiale bancare, fiind soluţionate, prin identificarea autorilor, două cazuri.
Totodată, au avut loc şapte tâlhării şi trei tentative de jaf la casele de schimb valutar sau de amanet (faţă de două incidente în 2008), fiind soluţionate cinci cazuri.
În 2009, au căzut victime infractorilor înarmaţi şi factorii poştali, înregistrându-se nouă tâlhării şi o tentativă, fiind soluţionate prin identificarea autorilor şase cazuri.
Numărul infracţiunilor de furt sesizate a crescut cu 12 la sută în 2009, mai ales cele de şi din autovehicule. În opoziţie, s-a constatat o reducere a furturilor din societăţi comerciale şi a furturilor din buzunare, poşete sau genţi.
Criminalitatea de mare violenţă, totuşi, a înregistrat o scădere cu patru la sută în 2009, reprezentând numai 0,8 la sută din totalul infracţiunilor judiciare. Cele mai multe infracţiuni cu violenţă au fost vătămările corporale grave (40 la sută).
În ceea ce priveşte omorul, în 2009 cele mai multe cazuri au avut loc în mediul rural (64 la sută).
Referitor la infracţiunile contra patrimoniului, "au apărut noi moduri de operare cu care opinia publică nu a fost obişnuită", a spus Tobă.
"Apariţia acestora a fost anticipată de către Poliţia Română încă din anul 2008, fiind realizate activităţi de prevenire, dar tratarea cu superficialitate a recomandărilor făcute de poliţie a creat condiţiile producerii acestui gen de infracţiuni, în multe dintre cazuri constantându-se lipsa unor măsuri minimale de siguranţă", a mai adăugat şeful IGPR.
O altă problemă în 2009 a fost criminalitatea stradală, care rămâne o ameninţare şi pentru anul în curs.
Printre problemele de rezolvat în 2010 se numără şi intensificarea traficului de droguri, România fiind considerată ţară de tranzit spre vestul şi nordul Europei, numărul mare de evaziunii fiscale, achiziţiilor publice ilegale, contrafaceri de mărfuri şi contrabande, creşterea riscului rutier şi creşterea fenomenului infracţional transfrontalier.
Tobă a arătat că, în ceea ce priveşte criminalitatea organizată transfrontalieră, în 2009 Poliţia Română a participat la destructurarea a 64 de grupări de traficanţi de persoane şi a 92 de reţele de traficanţi de droguri, precum şi la destrămarea a 46 de grupări organizate cu preocupări în sfera spălării banilor.