Persoanele care au un venit anual exclusiv din drepturi de autor şi convenţii civile de cel puţin patru salarii medii brute vor fi obligate să plătească integral CAS de 31,3%, aceasta putând fi între circa 220 şi 2.870 de lei lunar, în funcţie de suma pentru care vor opta să facă plata contribuţiei.
Potrivit proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, supus dezbaterii publice, pentru persoanele care realizează venituri exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, nivelul contribuţiei va fi de 31,3%, acelaşi stabilit pentru condiţii normale de lucru.
Sunt obligate să plătească CAS doar persoanele plătite exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, astfel că vor plăti CAS doar cei care au un venit anual de cel puţin 7.344 de lei.
Pentru baza de calcul a acestei contribuţii a fost stabilit un plafon minim, respectiv venitul lunar asigurat înscris în declaraţia individuală de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1 utilizat în Legea salarizării unice, de 705 lei, şi un plafon maxim, corespunzător valorii a cinci salarii medii brute pe lună.
Astfel, CAS de 31,3% se aplică între minimum de 705 lei, rezultând o contribuţie lunară de circa 220 de lei, şi maximum 9.180 (reprezentând valoarea a cinci salarii medii), adică aproximativ 2.870 de lei.
Potrivit proiectului legii unitare de pensii, contribuţia de asigurări sociale în aceste cazuri trebuie virată până la data de 15 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. În cazul neachitării la termen a CAS, Casele teritoriale de pensii pot trece la executarea silită pentru încasarea sumelor cuvenite, conform dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor bugetare.
Nivelul contribuţiei de asigurări sociale poate varia între circa 220 de lei şi 2.870 de lei şi în cazul altor categorii de persoane, respectiv asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari, administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociaţiei familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente, persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora sau alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
Potrivit proiectului, în termen de şase luni de la publicarea legii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Casa Naţională de Pensii Publice şi casele de pensii sectoriale vor fi obligate să coreleze bazele proprii de date pentru realizarea unei evidenţe corecte şi unitare a drepturilor şi obligaţiilor participanţilor la sistemul public de pensii, precum şi la sistemul fondurilor de pensii administrate privat.
Anual, după depunerea situaţiilor financiare, respectiv a declaraţiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice transmit caselor teritoriale de pensii situaţia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare.
Cotele de contribuţii de asigurări sociale, stabilite prin noua lege a pensiilor, sunt diferenţiate în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă.
Astfel, cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt stabilite la 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% de angajatori, 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 25,8% de angajatori, 41,3% pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 30,8% datorate de angajatori.
Proiectul de lege va fi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale până în 5 februarie.
Reprezentanţii Băncii Mondiale au cerut joi, într-o întâlnire cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ca proiectul Legii pensiilor să fie trimis în Parlament în prima săptămână din luna februarie, iar grila unică de salarizare şi procedurile de implementare să fie definitivate în cel mai scurt timp.