Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că proiectul de OUG privind aplicarea Legii salarizării unitare afectează contractele colective de muncă şi încalcă legile în vigoare, precizând că dacă Guvernul îl va aproba în forma actuală, sindicaliştii vor face plângere la OIM.
Bogdan Hossu a precizat că şi în Legea 330/2009 care stabileşte salarizarea bugetarilor se arată că unele prevederi ale contractului colectiv de muncă în vigoare nu se mai aplică, respectiv cele privind unele sporuri, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale şi convenţiilor privind drepturile omului.
"Sperăm ca Guvernul să nu promoveze acest act normativ în forma actuală, pentru că este contrar legilor în vigoare şi vom face plângeri la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) dacă acest lucru se va întâmpla", a spus liderul sindical.
Preşedintele "Cartel Alfa" a adăugat că sindicaliştii cer şi modificarea articolului 30 din Legea 329/2009 privind reoganizarea unor instituţii, care prevede ca negocierea contractelor colective de muncă să se facă numai după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli.
Hossu a subliniat că sindicaliştii acceptă acest lucru doar cu condiţia ca bugetele să nu devină un instrument de blocare a contractelor colective de muncă, adică să fie aprobate până la finalul anului respectiv, nu în anul următor.
Guvernul se va reuni luni seară în şedinţă, pentru a discuta normele de aplicare a Legii de salarizare unitară.
Sindicatele şi patronatele au fost anunţate, vineri, de către reprezentanţi ai Guvernului că proiectul de hotărâre de guvern pentru aplicarea Legii privind salarizarea unitară a fost transformat într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, care detaliază mai clar salarizarea în autorităţile reorganizate
Confederaţiile sindicale şi patronale au fost totodată asigurate că vor fi consultate asupra actului normativ, înaintea şedinţei de luni a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"Caracterul de urgenţă este dat de necesitatea confirmării exprese, printr-un act normativ, a obligativităţii convenţiilor colective, pentru evitarea interpretării abuzive a unor dispoziţii legale. Situaţia extraordinară este justificată de necesitatea asigurării salarizării acestui personal, care, după expirarea contractelor colective de muncă, unele în lunile ianuarie-februarie, va rămâne fără reglementare legală privind încadrarea şi salarizarea", au precizat sursele citate.
Acestea au arătat însă că, după expirarea contractelor colective de muncă, personalul care a fost salarizat în baza acestora nu va mai avea temei legal pentru a-şi negocia noi contracte colective de muncă, devenind personal bugetar, deoarece numai în instituţiile cu venituri proprii pot fi încheiate convenţii colective.
Angajaţii din instituţiile reorganizate şi care şi-au schimbat regimul de finanţare vor fi salarizaţi pe baza contractelor colective de muncă până la sfârşitul perioadei de valabilitate a acestor documente, interval în care salariile vor fi renegociate sau o parte dintre posturi vor fi eliminate.
Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, care stabileşte modalitatea de aplicare a Legii salarizării unitare.
"Salarizarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice care şi-au schimbat regimul de finanţare, din instituţii finanţate integral din venituri proprii în instituţii finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, se realizează potrivit prevederilor contractelor colective de muncă legal încheiate, până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate, în limita cheltuielile de personal aprobate", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
Prin Legea de reorganizare a agenţiilor şi autorităţilor guvernamentale, mai multe instituţii şi-au schimbat regimul de finanţare, primind alocaţii de la buget, iar veniturile proprii ale acestora au fost transferate la bugetul de stat.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează situaţia acestor instituţii stabileşte că, pentru încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, până la împlinirea termenelor contractelor, conducătorul autorităţilor şi instituţiilor va proceda, după caz, la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activităţii, prin reducerea numărului de posturi.
După împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele colective de muncă, personalul păstrat va fi reîncadrat pe noile funcţii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuţiilor, responsabilităţilor şi competenţelor specifice postului, prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz.
Drepturile salariale ale personalului reîncadrat sunt stabilite la nivelul prevăzut în luna decembrie 2009 pentru funcţiile similare celor pe care a fost reîncadrat din instituţia sau autoritatea care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz. Acestui personal i se acordă şi sporurile prevăzute în Legea salarizării unitare, care se includ în salariul de bază, precum şi indemnizaţia de conducere, după caz.
Începând cu luna ianuarie 2010, întregul personal din sectorul bugetar încadrat în autorităţile şi instituţiile publice va fi reîncadrat corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009.