Peste 7.500 de persoane au fost cercetate de poliţişti, anul trecut, pentru evaziune fiscală, prejudiciul total produs de acestea fiind de peste 1,75 miliarde de lei, potrivit Poliţiei Române.
În 2009 au fost înregistrate 9.293 de infracţiuni de evaziune fiscală, pentru care au fost cercetate 7.514 persoane, prejudiciul total cauzat fiind de 1.754.663.040 lei, se arată într-un comunicat de duminică al Poliţiei Române.
"Evaziunea fiscală este una dintre formele cele mai răspândite ale infracţionalităţii economico-finaciare, care aduce prejudicii însemnate bugetului consolidat al statului, constituind în acelasi timp un pilon important al economiei subterane", a precizat sursa citată.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că evaziunea fiscală se află în strânsă legătură cu fraudele vamale, spălarea banilor şi contrafacerea de produse.
Poliţia Română a semnat cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în 11 ianuarie, Planul naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
De la semnarea documentului şi până în prezent au fost desfăşurate peste 130 de controale comune, în urma cărora au fost constatate 30 de infracţiuni economice şi sancţionate contravenţional 50 de societăţi comerciale.
În baza acestui plan, la nivelul fiecărui judeţ acţionează echipe comune formate din poliţişti de investigare a fraudelor, specialişti ANAF - comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, "obiectivul primordial fiind creşterea încasărilor la bugetul general consolidat", a precizat Poliţia Română.
"În acest sens, se va acţiona în toate domeniile în care se săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală, acordându-se o atenţie deosebită importului, producerii, achiziţionării, depozitării şi comercializării produselor energetice, tutunului şi produselor din tutun, alcoolului şi produselor din alcool, cerealelor, legumelor şi fructelor", se mai arată în comunicatul IGPR.
De asemenea, controalele vor viza şi industria alimentară, importul de mărfuri, în special din Orientul Apropiat şi China, legalitatea folosirii forţei de muncă, operaţiunile cu materiale reciclabile, turismul, jocurile de noroc şi tranzacţiile intracomunitare.