Ministerul Culturii propune modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului construit al României, în sensul pedepsirii intervenţiilor neautorizate la monumentele istorice, a declarat, joi, consilierul ministrului Culturii, Hegedus Csilla, citată de corespondentul MEDIAFAX.
Hegedus Csilla a afirmat, în cadrul seminarului "Patrimoniu construit - imbold al comunităţi", care se desfăşoară la Cluj-Napoca, faptul că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, "este foarte interesat de problema patrimoniului construit şi doreşte modificarea legislaţiei".
"Dorim să revizuim legislaţia, să vedem ce este bine şi ce nu. Ceea ce vrem să facem este să pedepsim intervenţiile neautorizate la monumentele istorice. Oricine distruge un monument istoric să nu poată scăpa nepedepsit", a spus Hegedus.
Potrivit sursei citate, este nevoie şi de aplicarea pedepselor care există deja, în cazul în care patrimoniul construit nu este restaurat sau nu este restaurat aşa cum trebuie, în condiţiile în care acesta "este extraordinar de important, pentru că poate produce revitalizare economică".
Consilierul ministrului Culturii a precizat că, în România, pedepse există în cazul neprotejării monumentelor istorice, însă acestea nu se prea aplică, spre deosebire de situaţia din alte ţări.
"În Marea Britanie, dacă se foloseşte o procedură de restaurare care nu era cuprinsă în proiect, se aplică o pedeapsă de 30.000 de lire sterline. În cazul unei asemenea pedepse, toată lumea se va gândi înainte de a interveni la un monument istoric. Noi propunem ca legislaţia de la noi să fie luată în serios, să fie aplicată, iar acolo unde legislaţia nu este perfectă, să fie modificată în vederea protejării patrimoniului construit", a spus Hegedus Csilla.
Ea a participat, joi, la Cluj-Napoca, la seminarul organizat de Consiliul Judeţean Cluj şi Fundaţia Transylvania Trust cu scopul de a conştientiza şi promova măsurile de protecţie şi valorificare a patrimoniului construit, în rândul instituţiilor şi al autorităţilor locale.
Participanţii la seminar vor face, sâmbătă, o vizită la Castelul Banffy din Bonţida, unde va avea loc şi întâlnirea cu coordonatorii programului de restaurare a castelului.