Aproximativ patru sute de copii din ţară sunt pe lista de aşteptare pentru intervenţii cardiace la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, însă, din cauza crizei financiare, se operează prioritar urgenţele, astfel că programările nu mai sunt respectate.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Târgu Mureş, Radu Deac, şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, Horaţiu Suciu, au declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că din cauza crizei financiare activitatea institutului este redusă sever, dar sute de cereri pentru intervenţii cardiace la copii vin din toată ţara, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Oricum, serviciile în chirurgia cardiovasculară în România sunt mult sub nivelul cererii. Dacă şi din acestea urmează să tăiem 50 la sută, vă daţi seama că situaţia va fi dezastruoasă. Este greu să-i spui unui adult că nu există posibilitatea să fie operat, dar cu atât mai greu este să le spui unor părinţi ai căror copii suferă de malformaţii cardiace congenitale, care vin de peste tot în Târgu Mureş, cu ultima speranţă, şi li se spune că, din păcate, nu se poate face acest lucru", a spus Suciu.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Târgu Mureş, Radu Deac, a spus că activitatea doctorului Horaţiu Suciu se face în puţine locuri din Europa.
"Este vorba de nou-născuţi cu cardiopatii congenitale, transpoziţii ale vaselor mari, care, dacă nu sunt operate în primele zile de viaţă, copiii decedează. Urgenţa problemei constă în faptul că aceşti copii vin din toată ţara, ziua sau noaptea, şi trebuie rezolvaţi în cel mai scurt timp. A face într-o săptămână ceea ce a făcut recent doctorul Suciu, trei operaţii de transpoziţii, care este cea mai dificilă operaţie în cardiopatiile congenitale şi în chirurgia cardiacă, mi se pare remarcabil şi dacă toţi aceşti copii trăiesc, este cu atât mai important", a afirmat Deac.
Horaţiu Suciu a precizat că în prezent sunt în evidenţele IBCvT peste 400 de copii cu malformaţii congenitale, mulţi dintre ei având indicaţii chirurgicale şi fiind programaţi la operaţie.
"Problema e că nu ne putem ţine întotdeauna de această programare, din motive obiective. Sunt două categorii de copii: cei care pot să aştepte şi urgenţele neonatale, care nu pot să aştepte. Este tot mai clar că Târgu Mureşul este singurul centru care acceptă aceste urgenţe neonatale, zboară elicopterele, vin de peste tot. Sunt copii care trebuie operaţi de urgenţă, motiv pentru care nu putem să operăm copiii programaţi, se adună zile de spitalizare, frustrarea părinţilor şi toate celelalte elemente pe care nu le dorim, dar este o situaţie obiectivă şi este clar că în aceste condiţii noi nu ne putem folosi la maximum capacitatea", a spus Suciu.
El a precizat că în prezent institutul se confruntă cu probleme de personal şi de dotări.
Suciu a afirmat că a făcut memorii atât către foştii miniştri ai Sănătăţii, cât şi către cel actual.
"Cine-şi închipuie că performanţa se poate efectua fără bani, se înşală. În momentul de faţă, copii cu urgenţe neonatale sunt împrăştiaţi prin toată ţara şi aşteaptă acceptul pentru a fi primiţi. În fiecare zi se nasc (copii cu probleme cardiace - n.r.) şi apar alte faxuri. E suficient să vină unul pe zi, pentru că asta ne blochează toată activitatea. Eu pot să spun că în momentul acesta sunt cel puţin patru copii în ţară care aşteaptă acceptul nostru pentru a fi primiţi, diagnosticaţi şi operaţi, de mare urgenţă mă refer, copii nou-născuţi, de două-trei zile, care pot să aştepte, dar nu la nesfârşit", a conchis Suciu.
Transpoziţia vaselor mari este o malformaţie congenitală în care aorta porneşte, în mod anormal, din ventriculul drept, iar artera pulmonară din ventriculul stâng, problema putând fi rezolvată doar chirurgical.