Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agenţiile de turism, deoarece în cazul acestora evaziunea fiscală nu este un fenomen de masă.
"Nu sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agenţiile de turism. Evaziunea fiscală trebuie eradicată, dar nu cred că în cazul agenţiilor de turism acesta este un fenomen de masă", a spus Udrea.
Surse guvernamentale au declarat recent pentru MEDIAFAX că restaurantele, hotelurile, turoperatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflată în discuţia autorităţilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populaţiei.
"Eu am vorbit despre fenomenul evaziunii în turism şi chiar am întreprins măsuri împotriva acestuia, am desfăşurat o campanie de informare împotriva turismului la negru şi am întărit acţiunile de control, dar, repet, nu cred că agenţiile sunt cele care fac evaziune. Urmează să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai agenţiilor şi ai Ministerului Finanţelor pentru a găsi o soluţie", a mai spus Udrea.
De asemenea, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) s-a declarat "profund indignată" de introducerea impozitului minim pentru categoria agenţiilor de turism, susţinând că activitatea acestora "prezintă cota zero de evaziune fiscală".
"Prin specificul activităţii agenţiilor de turism, fiecare client pleacă întotdeauna din agenţie cu contract, factură, chitanţă şi voucher, acestea constituind elementele în baza cărora turistul nu ar putea beneficia altfel de cazare, transport aerian, servicii de alimentaţie publică. Agenţiile de turism deţin contracte ferme şi au obligaţii de plată ferme faţă de hotelieri, structuri de alimentaţie publică şi cazare, precum şi faţă de companiile aeriene membre IATA, cu termene fixe şi stricte de plată, şi se numără printre cele mai disciplinate firme din economia românească", potrivit unui comunicat transmis duminică de ANAT.
Asociaţia solicită, astfel, eliminarea paragrafului "agenţii turism şi activităţi ale touroperatorilor" din noua lege fiscală.
Serviciile din turism propuse pentru impozitul forfetar sunt hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare.
De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activităţile de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte activităţi de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, agenţiile turistice, tur-operatorii şi firmele care asigură alte servicii de rezevare şi asistenţă turistică.