Guvernul nu a discutat, vineri, despre concedieri în sectorul bugetar şi nici nu există un document în care să se menţioneze câţi angajaţi din sistem vor fi disponibilizaţi în 2010, iar numărul de persoane care vor lucra în sectorul public va fi stabilit pe baza standardelor de cost şi normativelor.
"Nici Acordul cu FMI şi nici un alt document nu se referă la o cifră bătută în cuie a oamenilor care vor pleca din sectorul public. Nu a fost prestabilit un număr de persoane din sistemul bugetar care urmează să fie disponibilizate. Pe baza standardelor de cost se va şti de câţi oameni este nevoie pentru o eficienţă maximă în fiecare sector. Poate că în anumite sectoare va fi nevoie de mai mulţi oameni decât sunt acum, dacă analizele bazate pe standardele de cost vor arăta acest lucru", a declarat, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
Premierul Emil Boc a afirmat, joi seara, că numărul persoanelor concediate din administraţia publică va fi stabilit pe baza unei analize corelată cu standardele de cost, care va indica exact atât domeniile în care trebuie angajat personal, cât şi sectoarele în care se impun disponibilizări.
"Şomerii nu sunt priviţi ca un număr abstract. Avem nevoie de standarde de cost pentru a stabili câte persoane pleacă şi câte trebuie să vină", a spus Boc, după aprobarea de către Parlament a bugetului pe 2010.
Aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar putea fi disponibilizaţi în acest an, iar primii concediaţi vor fi cei cu vârstă de pensionare şi cei fără copii, potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din primării şi consilii în funcţie de numărul de locuitori.
Partenerii sociali urmează să discute, în aproximativ două săptămâni, prevederile acestui proiect de lege privind diminuarea numărului de angajaţi din primării şi consilii locale, în funcţie de numărul de locuitori, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, joi, că proiectul de lege privind disponibilizarea a 17.000 de persoane a fost propus de Ministerul de Finanţe şi se află pentru avizare la MAI, precizând că trebuie realizate standarde de cost pentru serviciile publice.
El a arătat că, în 2009, a avut loc o întâlnire, la Buşteni, între ministrul de Finanţe din acea perioadă Gheorghe Pogea şi structurile asociative, care au propus împreună normative de personal pe unităţile administrativ-teritoriale şi, conform acestor normative, "au ajuns la concluzia că sunt în plus în structuri în jur de 17.000 de oameni".
"Noi vom propune, miercuri, în Guvern, o notă în care prezentăm trei variante ale acestor normative, pentru că avem un punct de vedere un pic diferit de cel al Ministerului de Finanţe, în sensul în care nu poţi să mergi otova numai pe numărul de populaţie în aceste structuri şi trebuie să ţii cont şi de responsabilităţile care le au aceste structuri, pentru că sunt capitale de judeţ care au 70.000-80.000 de locuitori, sunt altele care au 300.000 de locuitori, dar au aceleaşi responsabilităţi vizavi de serviciile pe care trebuie să le ofere", a adăugat Blaga.
Potrivit ministrului, normativele de personal în administraţia publică locală vor fi stabilite prin proiect de lege aprobat de Parlament.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, joi, că nu face comentarii pe tema disponibilizărilor din administraţia publică, precizând că există un program pentru circa 100.000 de disponibilizări care va fi aplicat de instituţiile din sectorul bugetar.