Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că proiectele de acte normative apărute în ultimul timp, care prevăd disponibilizări în educaţie, asistenţă socială, administraţie publică sunt făcute de contabili, nu de experţi, iar sindicatele se pregătesc de proteste.
Bogdan Hossu a spus că iniţiatorul acestor proiecte, respectiv Ministerul de Finanţe, "priveşte pur contabiliceşte şi financiar problema, fără să aibă de-a face cu creşterea eficienţei".
Liderul sindical a precizat că federaţiile din toată ţara deja strâng semnături pentru declanşarea protestelor în a doua parte a lunii ianuarie.
"Ne pregătim de proteste, vom începe cu mici manifestări în teritoriu şi n-o să lipsească nici umorul negru. Îl vom întreba pe ministrul Vlădescu unde e lanţul slăbiciunilor sau la ce flaut cântă", a mai spus Hossu, făcând referire la cei doi consilieri ai ministrului Finanţelor, Andrei Gheorghe şi Dan Bittman.
Referitor la disponibilizările din sectorul bugetar, ministrul Sebastian Vlădescu nu a dorit, joi, să comenteze, precizând că există deja un program de 100.000 de locuri de muncă care vor fi eliminate.
Guvernul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă care prevede reducerea cu 15.000 a posturilor din învăţământ, în 2010.
De asemenea, urmează a fi disponibilizate 3.000 de posturi din asistenţa socială, respectiv personalul administrativ, nu cel de specialitate, aşa cum precizează reprezentanţii Ministerului Muncii.
Ultimul proiect de acest gen apărut prevede că aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar putea fi disponibilizaţi în acest an, iar primii concediaţi vor fi cei cu vârstă de pensionare şi cei fără copii. Proiectul de lege limitează numărul funcţionarilor din primării şi consilii în funcţie de numărul de locuitori.
Şi în sectorul feroviar de stat vor fi disponibilizaţi 10.342 de salariaţi, provenind de la 13 companii, societatea cu numărul cel mai mare de concedieri propus, de 6.700, fiind CFR Marfă, conform Ministerului Transporturilor.
Hossu spunea, la sfârşitul lunii decembrie, după o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, că aceştia au informat sindicatele că va scădea fondul cu salariile la 0,7 miliarde de lei global, ceea ce înseamnă o reducerea a numărul de posturi cu 80.000 în tot anul 2010 în sistemul public.