Ministrul Transporturilor Radu Berceanu, vrea să acorde compensaţii doar acelor persoane din cei 6.500 de disponibilizaţi de la CFR Marfă care nu reuşesc să se angajeze nici după expirarea perioadei de şomaj.
"Nu doresc să aibă un aşa stil de protecţie socială, încât să le placă să stea acasă. Propunerea mea e ca în momentul în care pleacă să nu ia nimic, nu se angajează, ia ajutor de şomaj. Nu poate nici atunci, va primi o compensare de la noi un număr de luni", a explicat Berceanu.
El a arătat că se vor folosi pentru disponibilizările din sectorul CFR programele de reconversie socială, iar persoanele care nu vor dori să urmeze aceste programe nu vor avea dreptul la compensaţii.
Pe de altă parte, el a afirmat că ar fi de acord cu plata imediată a compensaţiilor, dacă solicitările s-ar limita la trei salarii.
Totodată, Berceanu a avertizat că, în ciuda obişnuinţei celor de la CFR de a rezolva conflictele de muncă prin greve, o astfel de acţiune ar reprezenta un pericol mare pentru CFR Marfă.
"Dacă or să facă grevă, or să fie tot felul de companii private care or să zică: «Bine că faceţi voi grevă, ca să luăm noi contractele!»", a mai spus ministrul Transporturilor.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că nu are nicio garanţie că salariaţii care urmează a fi disponibilizaţi de la CFR Marfă vor primi sume compensatorii.
Conform unui proiect de ordonanţă deja elaborat de Ministerul Transporturilor, persoanele care vor fi disponibilizate din sectorul feroviar de stat vor primi, pe lângă indemnizaţia de şomaj, o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, la data desfacerii contractului de muncă, la care se adaugă un venit lunar de completare pentru o perioadă de 20-24 luni.
Numărul persoanelor care vor fi disponibilizate din sectorul feroviar de stat totalizează 10.342 de salariaţi, provenind de la 13 companii, societatea cu numărul cel mai mare de concedieri propus, de 6.700, fiind CFR Marfă.