Premierul Emil Boc a evitat, miercuri, să comenteze propunerea legislativă a deputatului PSD Mugurel Surupăceanu privind impozitarea averilor de peste 500.000 euro, arătând că prioritatea actuală este adoptarea bugetului pe 2010 şi că eventuale discuţii pe acest subiect pot fi organizate ulterior.
Întrebat de presă cum comentează propunerea legislativă privind impozitarea averilor, Boc a răspuns că adoptarea bugetului este principala prioritate în prezent.
"Întâi bugetul, pe urmă discuţii de acest fel", a spus Boc.
Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativă pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depăşeşte pragul de 500.000 euro.
Prin această iniţiativă legislativă, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice să fie calculat în funcţie de patrimoniul deţinut de persoana fizică sau familie, inclusiv cel aparţinând copiilor minori.
Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere să fie în cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete deţinute care depăşeşte pragul de 500.000 euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecărui an fiscal de referinţă (după deducerea unor sume – conform metodologiei ce va fi prevăzută în normele de aplicare).
Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente să plătească impozit anual pe avere pentru patrimoniul net deţinut în ţară şi în străinătate, iar cele nerezidente să plătească pentru patrimoniul net deţinut în România, cu condiţia respectării convenţiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri.
Până la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei iniţiative legislative vor depune declaraţia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizează în proiectul de lege.
Acesta mai prevede că, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datorează impozit anual asupra averii, se vor avea în vedere atât elemente de activ cât şi cele de pasiv, iniţiativa legislativă propunând şi o serie de exonerări şi deduceri.
Sunt impozabile în sensul vizat de propunerea legislativă: ansamblul bunurilor imobiliare şi mobiliare, drepturile băneşti şi valorile aparţinând contribuabilului persoană fizică, soţului/soţiei, precum şi copiilor minori în cazul în care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.
Propunerea de lege prevede că trebuie să facă obiectul exonerării de la plata impozitului pe avere clădirile aparţinând patrimoniului cultural naţional, mobilierul uzual al locuinţei de domiciliu, cu excepţia antichităţilor, drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuală aparţinând contribuabilului sau moştenitorilor, care nu au făcut obiectul vreunei cesiuni, plasamente financiare (titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurări de viaţă şi altele asimilate), renta viageră, pensia privată capitalizată, parţile sociale şi acţiunile deţinute la societatea comercială la care persoanele fizice îşi exercită activitatea de bază, maşini şi utilaje agricole precum şi construcţii agricole.
Proiectul de lege prevede totodată ca la stabilirea impozitului pe avere datorat să se ia în calcul şi datoriile care grevează bunurile ce compun patrimoniul, impozitele şi taxele deja plătite pentru aceste bunuri, precum şi să se procedeze la aplicarea unor deduceri personale şi în funcţie de numărul copiilor şi numărul persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, după caz, aflate în îngrijire.