Guvernul va adopta, miercuri, o hotărâre de Guvern privind introducerea unor indemnizaţii de compensare a unor sporuri care dispar, astfel încât salariile personalului să nu fie afectate, a declarat, după discuţiile de marţi de la Ministerul Muncii, preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr.
Potrivit liderului Federaţiei "Alma Mater", reprezentanţii Ministerului Muncii au susţinut că, în şedinţa de Guvern de miercuri, va fi aprobat un proiect de act normativ care prevede că salariile nu vor fi diminuate începând cu luna ianuarie.
În acest sens, Executivul va introduce acordarea unor indemnizaţii compensatorii a sporurilor care au fost retrase, dând ca exemple sporul de doctorat sau cel pentru rural.
"Nici un salariat nu va pierde la venituri. Nu se aplică nimic din coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în lege. O altă veste bună este că în 2010 se vor putea face promovări în educaţie şi se acceptă salturi în tranşe de vechime", a declarat Hadăr, la finalul discuţiilor privind salarizarea funcţiilor din Educaţie, purtate în Comisia bipartită care reanalizează Legea unitară.
El a mai spus că şi salariul de merit va mai fi acorda în 2010, dar numai până la împlinirea unui an de când a început să fie dat.
"O astfel de hotărâre de Guvern ar putea fi dată şi în 2011", a mai spus Hadăr.
Membrii Comisiei bipartite, create pentru a simplifica sistemul public de salarizare şi ierarhizare, s-au întâlnit prima oară în 6 ianuarie, pentru stabili procedura de lucru şi programul întâlnirilor pentru fiecare domeniu bugetar.
Sindicaliştii au cerut, săptămâna trecută, ca precizările privind modul de aplicare a Legii unitare de salarizare în sistemul bugetar să fie cuprinse într-un ordin emis de ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Comisia bipartită trebuie să simplifice sistemul public de salarizare şi ierarhizare, să analizeze grila unică de salarizare şi să o coreleze cu rezultatele evaluării, să redefinească sistemul de posturi corespunzător atribuţiilor şi responsabilităţilor, precum şi să stabilească un sistem reformat şi simplificat de ierarhizare în sectorul bugetar care să cuprindă grupuri ocupaţionale şi grade. De asemenea, Comisia va trebui să reducă numărul de funcţii pe domenii de activitate bugetară, cu precădere a funcţiilor comune, să reevalueze sporurile şi bonusurile acordate şi să elaboreze un raport care să descrie în detaliu structura grupurilor ocupaţionale şi a gradelor, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru sporuri şi alte stimulente financiare.