Sindicaliştii din învăţământ şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se întâlnesc, marţi, pentru a doua oară, pentru discuţii legate de măsurile propuse de minister, în urmă cu o săptămână, privind eficientizarea costurilor rezultate din aplicarea OUG 114/2009.
Ministrul Educaţiei le-a propus sindicaliştilor, săptămâna trecută, patru măsuri pe care aceştia să le negocieze şi care să poată fi luate pentru aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem cu 15.000, în 2010.
Aceste măsuri au fost discutate timp de o săptămână de toate inspectoratele şcolare judeţene.
Ele constau în creşterea numărului de ore pentru directori şi directori adjuncţi la 6-12 ore pe săptămână în funcţie de mărimea şcolii, la renunţarea la norma didactică de predare cu două ore pe săptămână pentru personalul didactic cu gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani. Cea de-a treia măsură constă în majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ, o ultimă măsură prevăzând organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege de 30 de elevi.
Inspectorii generali şcolari din ţară s-au întâlnit, luni, la Ministerul Educaţiei, pentru discuţii legate de ordinul de ministru privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru 2010-2011.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat că fiecare inspector şcolar a venit cu propuneri care să ducă la eficientizarea chelturii banului public şi că, de asemenea, fiecare dintre aceştia simulează la nivel local cele patru măsuri care vizează aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului (AP), luni, cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care susţin că sunt neconstituţionale şi solicită AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.