Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul începe luni dezbaterea în plen a bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale

Duminică, 10 Ianuarie 2010 (18:27:28)

Senatul şi Camera Deputaţilor urmează să înceapă, luni, în şedinţă comună, dezbaterile asupra bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010, cele două proiecte de lege având raport de admitere din partea comisiilor de buget-finanţe.

O şedinţă comună a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care ar urma să se stabilească detaliile dezbaterii în plenul reunit a proiectelor de buget, este prevăzută să aibă loc, luni, de la ora 14.00. Conform unui program convenit la sfârşitul lunii decembrie de conducerile Camerelor, tot luni, de la ora 16.00, ar urma să înceapă dezbaterea în plenul celor două Camere, în vederea adoptării legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, dezbaterea proiectelor de buget în şedinţă comună este precedată de prezentarea, de către iniţiator, a elementelor de fundamentare a proiectelor, precum şi a rapoartelor comisiilor de buget-finanţe, sesizate în fond.

La dezbaterea generală a proiectelor de buget poate lua cuvântul numai câte un reprezentant al grupurilor parlamentare din cele două Camere, precum şi parlamentarii care nu fac parte din grupuri. Reprezentantul Guvernului are dreptul să ia cuvântul înainte de încheierea dezbaterii generale. În faza dezbaterii generale nu pot fi propuse amendamente.

După încheierea dezbaterii generale, se trece la dezbaterea pe articole a proiectului legii fiecărui buget. La discutarea fiecărui articol, deputaţii şi senatorii pot lua cuvântul. În cursul luărilor de cuvânt pot fi prezentate numai amendamente privind probleme de redactare sau care nu modifică fondul problemei discutate.

Discutarea articolelor începe cu amendamentele propuse în raportul comun, care se supun la vot cu prioritate.

Amendamentele şi articolele sunt adoptate dacă întrunesc majoritatea de voturi a deputaţilor şi senatorilor prezenţi la lucrările şedinţei comune.

După terminarea dezbaterii pe articole, proiectele de legi se supun în întregime votului final al deputaţilor şi senatorilor. Aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.


Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, duminică dimineaţă, după o dezbatere-maraton, de circa 17 ore, proiectul legii bugetului de stat pe 2010, cu amendamentele aprobate. De asemenea, la finalul acestei şedinţe-maraton a fost adoptat proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2010, după ce votul a fost reluat, cu câteva ore înainte acesta fiind respins.

Comisiile de buget-finanţe au făcut unele modificări la variantele de buget propuse pentru unele instituţii, fiind aprobate şi suplimentări de fonduri la bugetele unor ministere. Multe dintre bugetele instituţiilor au rămas în limitele propuse în proiectul de buget al Guvernului.

La dezbaterile privind proiectul legii bugetului de stat, singurul buget respins al unei instituţii a fost cel al Curţii Constituţionale, majoritatea parlamentarilor criticând creşterile importante faţă de anul 2009 ale sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistenţă socială şi cheltuieli curente.

Totodată, comisiile au adoptat un amendament la proiectul de buget prin care au stabilit că Institutul Cultural Român va beneficia în anul 2010 de acelaşi buget ca în anul 2009, respingând propunerea Executivului ca bugetul ICR să fie cu 42,92% mai mare faţă de anul precedent.

Membrii comisiilor parlamentare de buget-finanţe au adoptat şi bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, în variantele aprobate de cele două Camere.

Parlamentarii din comisii au aprobat totodată suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde de lei, de la suma de 9,3 miliarde de lei propusă iniţial.

De asemenea, a fost acceptat un amendament care dă posibilitatea ca Ministerul Agriculturii să efectueze virări de credite bugetare în cursul anului 2010 pentru asigurarea sumelor necesare finanţării schemelor de ajutor de stat.

De asemenea, Ministerul Justiţiei va beneficia de 2.780 mii lei pentru asigurarea drepturilor la uniformă, echipament specific şi norma de hrană pentru funcţionarii publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, potrivit unui amendament aprobat de comisii.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat de asemenea o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la construcţia de locuinţe şi un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3%.

Companiile de stat nu vor putea acorda angajaţilor, în 2010, premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material, au mai stabilit comisiile, votând un amendament în acest sens.

Comisiile de buget-finanţe au adoptat şi un amendament la proiectul legii bugetului de stat prin care se majorează cheltuielile de personal la CNSAS cu circa 1.000.000 de lei, de la 11,63 milioane lei la 12,55 milioane lei.

Un alt amendament acceptat vizează majorarea fondului pentru salarii al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) cu un milion de lei, ajungând la circa nouă milioane de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi exceptată de la prevederile OUG34, urmând ca posturile vacante sau vacantate să poată fi ocupate în limita cheltuielilor de personal alocate instituţiei, au mai decis comisiile de buget-finanţe.

Un amendament similar a fost adoptat de comisii la bugetul Curţii de Conturi, şi această instituţie urmând să fie exceptată de la prevederile OUG 34 pentru a angaja 150 de auditori externi.

Comisiile de buget-finanţe au aprobat şi suplimentarea cu 46 a numărului de posturi la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), ceea ce reprezintă şi o suplimentare a bugetului cu circa 3.000 de lei, instituţia făcând aceste solicitări pentru elaborarea registrului electoral naţional.

Şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 a fost adoptat de comisiile de buget-finanţe, la finalul şedinţei-maraton începute sâmbătă, după ce, cu câteva ore mai devreme, fusese respins, după mai multe discuţii privind introducerea unui amendament care ar fi majorat punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie.

Propunerea conducerilor comisiilor de buget privind păstrarea valorii punctului de pensie pentru 2010, cu operarea în continuare a actualizării la inflaţie, precum şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu patru puncte procentuale a fost respinsă de comisiile reunite.

Decizia de reluare a votului în comisii asupra proiectului bugetului asigurărilor sociale a fost luată deoarece, în cazul în care plenul Parlamentului ar fi fost de acord cu respingerea proiectului de lege, ar fi rămas în vigoare bugetul asigurărilor sociale din 2009, respectiv pensiile ar fi fost mai mici, la nivelul anului trecut.

Partidele politice parlamentare au programate luni reuniuni ale forurilor de conducere, la finalul cărora urmează să se anunţe şi deciziile privind votul asupra bugetului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat încă de duminică, într-o conferinţă de presă, că liberalii nu vor vota bugetul de stat, pe care l-a calificat drept "o colecţie de puşculiţe de partid".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul începe luni dezbaterea în plen a bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentul începe luni dezbaterea în plen a bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei