Guvernul va iniţia un proces de reverificare a dosarelor medicale în cazul cărora există suspiciuni că au fost emise decizii abuzive de pensionare pe motiv de invaliditate şi va controla, într-un interval de cinci ani, toţi pensionarii care au fost încadraţi într-un grad de invaliditate.
Intenţiile Executivului sunt prezentate într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX şi care face referire la prevederile proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii, aflat în stadiul de elaborare.
Materialul relevă că pentru descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi nejustificate medical vor fi introduse proceduri clare, cu penalizări, privind efectuarea expertizei medicale şi va fi acordat gradul III de invaliditate în cazul persoanelor cu boli obişnuite sau accidente nelegate de muncă numai după împlinirea vârstei de 45 ani, celelalte persoane urmând să fie incluse în programe de recalificare şi reinserţie profesională.
"Reverificarea dosarelor medicale la care există suspiciuni, prin încheierea de convenţii între casele de pensii şi spitale, laboratoare, clinici, precum şi verificarea încadrării în grad de invaliditate, într-un interval de 5 ani de la data intrării în vigoare a legii, a tuturor pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă", sunt de asemenea măsuri anunţate ca intenţii ale Guvernului pentru perioada următoare.
Documentul face totodată referire, în contextul descurajării pensionărilor de invaliditate abuzive, la "reintegrarea profesională" a persoanelor apte de muncă.
Guvernul va lua măsuri şi pentru "creşterea responsabilităţii" medicului asigurărilor sociale, care va aviza pensionările de invaliditate printr-un raport special de evaluare, care va înlocui documentarul medical completat în prezent de medicul curant.