Sindicaliştii au cerut ca precizările privind modul de aplicare a Legii unitare de salarizare în sistemul bugetar să fie cuprinse într-un ordin emis de ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Potrivit lui Hossu, nu sunt motive pentru întârzierea salariilor în instituţiile bugetare, dar acestea ar putea fi plătite diferenţiat din cauza modului diferit în care ordonatorii de credite vor interpreta Legea salarizării unitare.
Liderul sindical a precizat că la întâlinirile Comisiei bipartite de la Ministerul Muncii participă inclusiv reprezentanţii departamentelor de resurse umane din ministere, pentru a elimina ambiguităţile din lege.
Interpretările comune ale Legii salarizării unitare, stabilite în întâlnirile de la Ministerul Muncii, ar trebui să fie publicate săptămâna viitoare pe site-ul instituţiei.
Bogdan Hossu a mai spus că sindicaliştii au cerut ca ministrul Muncii să poată face, prin ordin, precizările privind modul de aplicare a legii.
Potrivit liderului "Cartel Alfa", Comisia bipartită a anulat întâlnire stabilite pentru joi şi vineri din cauza faptului că experţii comisiei au fost convocaţi la Ministerul de Finanţe. Discuţiile ar putea fi reprogramate luni.
Plata salariilor în anumite instituţii de stat ar putea întârzia pentru că cei care trebuie să facă trecerea de la vechea la noua lege de salarizare nu ştiu cum să aplice actul normativ nou, a declarat, joi, vicepreşedintele Publisind şi reprezentant al BNS în Comisia bipartită, Mihaela Neacşu.
"Există riscul ca angajaţii din anumite instituţii să nu-şi ia banii la timp, pentru că cei care trebuie să facă trecerea de la vechea lege la cea nouă nu ştiu cum să o aplice. S-au transmis adrese (referitoare la precizări privind aplicarea legii - n.r.) către toate ministerele şi în cele mai multe cazuri nici nu au venit răspunsuri", a declarat Neacşu.
Aceasta a precizat că în cazul în care reprezentanţii instituţiilor nu vor şti cum să aplice noua lege de salarizare, angajaţii nu vor putea fi plătiţi pe vechea lege. Totodată, Mihaela Neacşu a adăugat că în acest moment există un vid legislativ, pentru că nici legile vechi privind acordarea sporurilor nu mai pot fi aplicate.
Neacşu a mai arătat că sunt probleme privind încadrarea oamenilor pe noile ştate de plată.
Discuţiile în Comisia bipartită, create pentru a simplifica sistemul public de salarizare şi ierarhizare, au început miercuri.
Comisia bipartită trebuie să simplifice sistemul public de salarizare şi ierarhizare, să analizeze grila unică de salarizare şi să o coreleze cu rezultatele evaluării, să redefinească sistemul de posturi corespunzător atribuţiilor şi responsabilităţilor, precum şi să stabilească un sistem reformat şi simplificat de ierarhizare în sectorul bugetar care să cuprindă grupuri ocupaţionale şi grade. De asemenea, Comisia va trebui să reducă numărul de funcţii pe domenii de activitate bugetară, cu precădere a funcţiilor comune, să reevalueze sporurile şi bonusurile acordate şi să elaboreze un raport care să descrie în detaliu structura grupurilor ocupaţionale şi a gradelor, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru sporuri şi alte stimulente financiare.