Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, marţi, la plecarea de la comisiile parlamentare de învăţământ care dezbat bugetul pe 2010 alocat acestui domeniu, că principalele "coordonate" ale proiectul de buget sunt asigurarea banilor pentru salarii şi a 6% din PIB pentru Educaţie.
"Bugetul pentru învăţământ, eu nu cred că niciun buget al educaţiei din nicio ţară europeană nu va fi niciodată mulţumită cu bugetul primit de la Ministerul de Finanţe, este o chestiune generală", a răspuns el, întrebat dacă este multumit de banii care revin ministerului pe care îl conduce.
El a susţinut că acest buget, pe anumite componente, permite ministerului să îşi facă datoria aşa cum se cuvine. "Avem 6% din PIB pentru Educaţie, banii pentru salarii, aşa cum a fost discutat şi cu sindicatele, azi, la minister, sunt asiguraţi", a menţionat Daniel Funeriu.
Funeriu şi-a reafirmat "angajamentul ferm" de a face demersuri pentru eficientizarea banului public, el dând ca exemplu Ordonanţa 114, prin care acordarea finanţării se va face pe o bază "foarte transparentă şi foarte clară".
"Întotdeauna ne dorim o finanţare mai generoasă, în special pentru cercetare. Sper ca Ministrul de Finanţe să ia în considerare amendamentele care vor fi depuse în acest sens, pentru că şi în domeniul cercetării şi în domeniul tineretului şi sportului bugetul este undeva la 92 la sută din bugetul anului trecut, deci aceste domenii nu suferă foarte mult în acest an de austeritate, dar principalele coordonate eu cred că sunt asigurarea banilor pentru salarii, să nu avem surprize din acest punct de vedere şi 6% pentru Educaţie", a spus el.
Ministrul Educaţiei a părăsit şedinţa comisiilor pentru învăţământ înainte de începerea dezbaterilor pe amendamente, ministerul fiind în continuare reprezentat prin secretarul de stat Cătălin Baba. La dezbateri mai asistă reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Comitetului Olimpic Sportiv Român, ai Spiru Haret, Alma Mater şi Federaţiei Educaţiei Naţionale.