Comisiile reunite de administraţie din cele două Camere au aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi, majorarea bugetului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu 18%, respectiv cu 3.216 lei faţă de suma prevăzută iniţial de către ministerul Finanţelor, necesară realizării registrului electoral.
Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a precizat, marţi, la dezbaterile din comisiile reunite de administraţie, că, după discuţii cu MF, suma solicitată de AEP a fost de 19.907 lei, dar Ministerul Finanţelor a fost de acord cu 18.084 lei.
Muhuleţ le-a spus parlamentarilor că suma pe care AEP o solicită este de 21.300 lei, reprezentând o creştere de 3.216 lei, respectiv de 18%.
"Apreciem în acest moment că această sumă nu este acoperitoare pentru cheltuielile pe care le avem de efectuat anul acesta, cheltuieli care, în mare, se circumscriu realizării registrului electoral ce trebuie să cuprindă alegătorii şi care trebuie să fie funcţional cel mai târziu la finalul anului 2011, pentru a putea fi utilizat începând cu alegerile locale din 2012", a precizat Muhuleţ, argumentând astfel solicitarea de majorare a bugetului instituţiei.
Muhuleţ a precizat că, pentru ca acest registru electoral să fie operaţional, AEP are nevoie să îşi deschidă, conform prevederilor legale, birouri în fiecare judeţ, unde să aibă cel puţin un angajat cu pregătire informatică şi legată de legistaţia electorală.
El a menţionat că, în cea mai mare parte, suma suplimentară cerută ar merge către cheltuielile de personal. Potrivit lui Muhuleţ, AEP are bugetate 150 de posturi, în acest moment, iar ca să înfiinţeze birourile regionale ar fi necesară bugetarea a circa 50 de posturi, pentru a acoperi toate judeţele.
Muhuleţ a mai spus, răspunzând unei întrebări, că AEP are fonduri alocate pentru verificarea votului multimplu la referendum şi alegerile prezidenţiale. El a precizat şi că AEP a finalizat acţiunea de verificare a votului multiplu de la alegerile europarlamentare urmând ca săptămâna aceasta să dea publicităţii datele finale.