Comisiile de Cultură ale Parlamentului au aprobat, marţi, suplimentarea bugetului CNA pe 2010 cu un milion de lei, pentru cheltuielile de personal, astfel încât suma totală pe care Consiliul ar urma să o primească pentru a-şi desfăşura activitatea în acest an va fi de 10.626.000 de lei.
Comisiile de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au reunit, marţi, într-o şedinţă comună pentru a analiza proiectul de buget al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe anul 2010.
La şedinţa Comisiilor de Cultură au participat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, şi membrii Consiliului Grigore Zanc, Mihai Mălaimare şi Attila Szasz.
CNA, o instituţie finanţată 100% de la bugetul de stat, a cerut, pentru a-şi desfăşura activitatea în 2010, o sumă de 9.342.000 de lei. Suma este cu peste un milion de lei mai puţin faţă de 2009, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de 10.415.000 de lei, potrivit proiectului de buget al instituţiei pe 2010, postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Potrivit lui Răsvan Popescu, bugetul CNA pe anul 2010, aşa cum a fost comunicat de Ministerul de Finanţe, este mai mic cu 10,5% faţă de 2009. "L-aş numi un buget de supravieţuire", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA, precizând că la cheltuieli de capital suma pentru 2010 a fost redusă cu 50%.
"La capitolul cheltuieli de personal, limita transmisă de Ministerul de Finanţe, respectiv 7.984.000 lei este absolut insuficientă pentru finanţarea la limita cea mai de jos a celor 164 de posturi ale CNA. Să nu uităm că audiovizualul românesc este cel mai extins din toate ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est", a explicat Popescu.
El a precizat că în teritoriu funcţionează 606 posturi de radio, 268 de posturi de televiziune cu emisie terestră şi 4.890 de reţele de cablu, din care 349 au şi program propriu.
"În peste 10.000 de localităţi din ţară există activitate audiovizuală într-o formă sau alta şi noi acoperim această activitate în teritoriu cu doar 31 de inspectori audiovizuali, într-un număr de 41 de judeţe, ceea ce sigur duce la o supra-încărcare ca volum de muncă. La Bucureşti funcţionează 68 de posturi de radio şi 98 de posturi de televiziune, care sunt monitorizate de numai 22 de persoane, ceea ce se simte puternic în momente de suprasolicitare, cum sunt campaniile electorale", a mai spus şeful CNA, precizând că, în 2010, urmează să mai intre în funcţiune 28 licenţe de radio şi 35 de licenţe prin satelit. "În plus, suntem angrenaţi în procesul de trecere la emisia digitală", a explicat Răsvan Popescu.
În acest sens, Răsvan Popescu a solicitat suplimentarea bugetului CNA pe 2010 cu un milion de lei pentru cheltuielile de personal. "Vă rugăm să susţineţi propunerea de buget a CNA în sumă totală de 10.626.000 lei, din care la titlul cheltuieli de personal este absolut necesară suma de 8.984.000 de lei, sumă calculată pe limitarea strictă la drepturile salariale de bază, fără a include nicio altă sumă pentru ore suplimentare, salarii de merit, prime sau alte drepturi salariale acordate de legislaţia în vigoare. Solicităm o suplimentare a cheltuielilor de personal cu 1.000.000 de lei", a mai spus Popescu.
El a precizat că CNA a contribuit la bugetul de stat în anul 2009 cu suma de 2 milioane de lei, sumă provenită din sancţiunile aplicate radiodifuzorilor pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare.
Prezenţi la şedinţa Comisiilor de Cultură, senatorii Sergiu Nicolaescu şi Radu F. Alexandru au fost de părere că solicitarea CNA trebuie susţinută "fără rezerve", fiind justificată cererea.
"Cererea lor cu atât mai mult justificată cu cât ţine prin excelenţă de asigurarea funcţionării instituţiei, trebuie să o susţinem fără rezerve", a spus Radu F. Alexandru.
"Mie, personal, mi se pare solicitarea domnului preşedinte rezonabilă", a spus şi Sergiu Nicolaescu.
În plus, senatorul UDMR Bokor Tiberiu, vicepreşedinte Comisiei de Cultură de la Senat, a propus aprobarea suplimentării bugetului CNA, la capitolul cheltuieli de personal, de la 7.984.000 lei la 8.984.000 lei, sursa de finanţare fiind rezerva bugetară. "În urma dezbaterii în Comisia de Finanţe, se va lua o decizie", a spus Bokor Tiberiu. Amendamentul propus de acesta a fost adoptat în unanimitate.
CNA - o autoritate publică autonomă sub control parlamentar - are menirea să încurajeze dezvoltarea funcţionării într-un mediu concurenţial a pieţei libere din domeniul audiovizual.
Consiliul Naţional al Audiovizualului are 11 membri. În prezent, Consiliul are următoarea componenţă: Răsvan Popescu - preşedintele CNA, Ioan Onisei - vicepreşedintele Consiliului, Dan Grigore, Gelu Trandafir, Cristina Trepcea, Grigore Zanc, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare, Constantin Duţu - membri şi Attila Szasz - membru supleant.